Частни охранители пазят Паметника на свободата от догодина?

Служебният кабинет реши днес МК да търси пари за пазенето на Шипка догодина и да проведе обществена поръчка за охранител.

 

Охраната на Паметника на свободата и парк-музей „Шипка-Бузлуджа” ще продължи да се е осъществява от Министерството на вътрешните работи в рамките на определената му обща численост и бюджет до 31 март 2015 г., реши служебното правителство днес. Междувременно Министерство на културата ще трябва да планира средства за охраната за догодина и да проведе процедурата за обществена поръчка за охранителна фирма.

Заплахата от Шипка да бъдат отзовани охраняващите я полицаи дойде преди две седмици с новия закон за МВР, приет на 1 юли , с който бяха извадени от списъка с приоритетни обекти за охрана три национални културни института. Министерство на културата пък не е предвидило пари, за да плати за охранителни услуги на трите музея след 1 юли тази година.

След 1 април догодина МК ще трябва не само да предвиди пари за охрана в новия си бюджет, но и да проведе обществена поръчка за нов охранител, а МВР да кандидатства наравно с частните охранителни фирми.

Според директора на НПМ „Шипка-Бузлуджа”, Данчо Данчев, месечно за охрана на Паметника на свободата и мемориалния комплекс около него трябват около 20 хил.лева. Това перо е невъзможно да бъде покрито от националния ни парк-музей.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram