Живот, посветен на България и науката

На 20 август (понеделник) от 17:30 ч. в Музей на розата – Казанлък ще бъде открита изложбата „Михаил Арнаудов – живот, посветен на България и науката”, посветена на 140 годишнината от рождението на големия български ерудит, фолклорист, етнограф, литературен историк и теоретик (5 октомври 1878– 18 февруари 1978). Събитието се организира от Научния архив на БАН, Регионален академичен център – Казанлък и Исторически музей „Искра“.

Експозицията е подготвена с документи от личния архив на акад. Арнаудов, дарени от самия него на на БАН през 1977 година. Тя е обогатена документално и от неговата наследница Искра Арнаудова, която е автор на най-обширната литературна анкета за човека и твореца акад. Михаил Арнаудов.

Изложбата включва 23 пана с документални материали, които илюстрират най-важните моменти от живота на учения – научноизследователската и академичната му работа в БАН, преподавателската му дейност в Софийския университет, обществената и политическа дейност, както и неговото богато книжовно наследство.

Освен дан към паметта на този забележителен българин това е възможност да научим повече за академик Михаил Арнаудов – човекът, отдал живота си на двете свои страсти – науката и България, и оставил на поколенията следното свое послание:

„Когато човек обича работата си и съзнава това, което може да изтъкне България пред света в едно или друго отношение, той не скъпи ни време, ни труд.”

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram