Докарали Христо Стоичков чак в Казанлък през 1982 г., за да се отърват от него

За да се отърват от 15 годишния Христо Стоичков, обявен за безперспективен футболист, пловдивски видни треньори го докарали чак в Казанлък и го натресли на харманлийския наставник Сава Савов.

Това разказва самият Савов в последното си интервю преди да почине през юли тази година. Предсмъртния разговор е с Динчер Фейзов за в.“Шоу“.

Сава Савов е човекът, който прибира Стоичков в Харманли, в отбора „Хеброс”. Той намира място и в биографичния филм на легендарната ни „осмица“.

„Аз съм треньорът, който го взе от улицата на 15 години. Нямам претенции да съм първи, но го взех от улицата. Доведе ми го Наско Узунов в Казанлък, тъкмо гостувахаме на „Арсенал“. Оня ден по телевизията казаха, че дошъл с влак, после с трошка сме го закарали в Харманли, което не е вярно. Узунов го доведе с кола, Ицо изгледа мача в Казанлък, бихме 3:1. После се качихме на рейса и след първата тренировка му казах, че остава. Работеше и с двата крака добре, горе хубаво скачаше и го оставих.”

Казанлъшки футболни маниаци също помнят този мач през 1982 г., но разбира се, тогава никой не знаел, че на трибуните седи бъдещата футболна легенда Стоичков. Мачът бил игран на стадиона на Военния завод през пролетта на 1982 г. Много по-късно, когато Стоичков става легендарен играч, местните запалянковци си спомнят мача с печалния за „Арсенал” резултат.

„Ицо никога не е играл в юноши старша възраст – нито в „Марица“, нито в „Хеброс“. И бранител никога не е бил. Само веднъж го пуснах либеро срещу Тунджа (Ямбол) и това беше. Ицо си беше острие отвсякъде, имаше голяма скорост и ако тръгнеше на контра от нашата половина – оставяше противниковите бранители на 30 метра зад себе си”, казва още Сава Савов.

Стоичков изиграва за „Хеброс” 32 мача и вкарва общо 14 гола. През 1984 г. преминава в ЦСКА, а пет години по-късно е обявен за Футболист№1 на България.

Сава Савов казва още в интервюто: „Три години игра при мен преди да премине в ЦСКА. Откраднаха го зад гърба ми, но няма проблем.”

Стоичков пък твърди: „За мен Харманли ще остане мястото, което ми даде най-сладките години във футбола. Където и да отида по света, не пропускам името на “Хеброс”.

На снимката: Покойният наставник на Камата, Сава Савов

savovv

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram