Зам.кметът Косев: Трудно ще продадем имотите за погасяване на дълга на Общината

Пред рехава публика, предимно представена от общински служители и съветници, премина изискуемото по закон публично обсъждане за поемане на нов дълг от Община Казанлък.

Взимането на банков кредит се налага, за да бъдат платени 3,5 млн.лева на дружеството „Тракия трейд”, което осъди Общината за нищожността на договора за неслучилия се строеж на МОЛ на площадката на бившата Инфекциозна болница.

Като „чрезвичаен и непосилен разход за Общината”бе определено нововъзникналото финансово задължение на администрацията от зам.кмета Петър Косев. Той коментира, че предстои продажбата на няколко общински имота, но тяхната реализация ще бъде трудна, заради стагнацията сред предприемачеството.

Зам.кметът по финансите съобщи, че според калкулациите, предписвани от закона, не може да бъде теглен заем за период от година по-голям от 15% спрямо общата бюджетна рамка. Това в парично изражения спрямо нашите финансови параметри е около 1 840 хил.лева.

Изчисленията на Косев показвали, че оптималният вариант за размера на кредита е 4 млн.лева със срок за погасяване от 72 месеца. Залог за заема ще са бъдещите собствени приходи на Общината-местни данъци, постъпления от продажби, такси, глоби.

В резултат се очаква кредитът да бъде погасен след седем години, когато Общината ще издължи на банката около 5,5 млн.лева главница и лихви.

Предстои обявяването на обществена поръчка с тези параметри, най-гъвкавата оферта на кредитор ще бъде предпочетена и трябва да се сключи договор за новия заем.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram