Необходим ли е Общински съвет?

Когато чета и слушам за дейността на Общинските съвети, се учудвам защо съществуват и кой ги е измислил. Самата дума съветник значи, че съветниците са хора, които са компетентни  да дават съвети на лица, заемащи високи постове, в случая кметове на общини. Това понятие може да съществува много отдавна, но в такава сила, в каквато беше по времето на социализма никога не е било . През това време бяха създадени общински, околийски и окръжни народни съвети. На много места по селата все още на кметствата казват „селсъвети“. Всичко това е наследство от бившия Съветски съюз. Тази държава се наричаше даже „Съюз на съветите”. Учудващо е, че от всички съвети си запазиха статуквото само общинските.

Тъй като кмета не е компетентен по всички въпроси, в процеса на своята дейност е необходимо да се допитва  по определени проблеми  до хора, които да го съветват да вземе правилното решение.  В действителност дали е така? Според мен съществуването им е един неоправдан разход за общината. Създадени са и някакви комисии, която единствена цел е да се увеличи заплащането на част от съветниците. На кого са подчинени тези съвети? Кой може да им каже, че се занимават с всичко друго, но не и с развитието на населените места? Техните заседания обикновено се превръщат в говорилня между представителите на отделните партии. След дълги и безсмислени спорове най-накрая се прави това, което реши мнозинството.

Стигна се до там вместо да подпомагат кмета при вземането на определени решения, те саботират дейността на общината. Основната цел на тези съвети е изместена и в момента в основата и лежат личните и тясно партийни интереси. Най-излишни са Общинските съвети, когато кмета и болшинството от съветниците са от една партия. Тогава всички решения се вземат с болшинство и кмета се подпомага безприкословно.

Даже в редица случаи кмета взема самоволно решения без участието на Общинския съвет. Тогава ни се казва, че това е в правомощията на кмета. Когато решението е погрешно и е довело до огромни загуби на общината, тогава се търси общата отговорност.

Такъв е случая с  „Тракия трейд” още преди две години, когато г-жа Галина Стоянова, в качеството си на кмет на общината и местен лидер на ПП ГЕРБ, еднолично сключва споразумение с въпросното дружество, без решение на  Общински съвет – Казанлък. Именно тогава, още през м. юни 2012 год., кметът Галина Стоянова не само не уведомява  обществеността, но и действащия Общински съвет. Сега всички солидарно ще носим последствията, а главния виновник ще продължи безметежно да управлява, чрез създадения му комфорт от този Общински съвет.

Затова сериозно трябва да се помисли по въпроса: Необходим ли е общински съвет?

Христо Царев – СЕРБ (Селянин за европейско развитие на България)

[advpoll id=“9″ title=“Advanced Poll“ width=“270″]

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram