Министър Делян Добрев ще открие обновената постройка на тракийската могила Оструша

С естетизирана защитна постройка ще посреща посетителите си тракийската могила Оструша, като сред първите ще бъдат министърът на икономиката Делян Добрев и зам.министърът на икономиката Иво Маринов, за да открият на 25-ти август обновената постройка.

Модернизираното съоръжение позволява да се виждат и нови партерни части от култовия комплекс Оструша, които до сега бяха скрити.

Оструша е тракийски култов комплекс, който се състои от шест помещения: кръгла камера, квадратна камера, две правоъгълни помещения и централна камера – саркофаг. Досега имаше възможност да бъде видяно само едно от тях – централната камера, издълбана от един монолитен блок около средата на ІV в.пр.Хр. Тя е уникална с оформлението на тавана – съчетание на релеф и живописна украса, в която се различават портретни изображения, живописни фигури и растителни орнаменти. По-късно към саркофагната камера са пристроени останалите 5 помещения, част от които вече могат да бъдат видяни благодарение на новия и проект.

Реконструкцията и естетизацията на защитната постройка на могилата е направена с подкрепата на Мини „Марица -Изток„ЕАД . Откриването й е планирано за 25 август от 10.30 часа.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram