Държавата е длъжник на миньорите – в ръцете им енергийната и социално-икономическата сигурност

БСП вика ресорните министри на ГЕРБ да отчитат пред парламента хода на преговорите с ЕК за спасяване на въглищните централи след септември

Като една от най-достойните професии – така определи Драгомир Стойнев, бивш министър на икономиката и енергетиката и зам.-председател на ПГ на БСП за България, миньорския труд и добави, че вероятно малцина си дават сметка, че в ръцете на миньорите в огромна степен стои енергийната сигурност на държавата и стабилността на социалната система и икономиката.

„Не съм привърженик на това да се поздравяваме и ценим само по празници, с миньорите от мини Марица Изток, сме имали доста извън-празнични срещи, някои от тях доста критични, но сме стигали до конкретни резултати – и за повишаване на цената на въглищата, и за спасяване на мините, и за технологичното обновяване на добива, и за увеличаване на заплатите им. Затова сега искам да им пожелая само здраве – за тях и семействата им. Да се прибират вечер в къщи здрави и спокойни.”, това каза Драгомир Стойнев по повод Професионалният празник на миньорите 18 август.

Според него държавата е длъжник и на миньорите, и на енергетиците от комплекса Марица Изток особено по темата за новите еко-изисквания за големите горивни инсталации, приети от ЕК.

„Правителствата на ГЕРБ – и предишното, и това, вървяха по линията на най-малкото съпротивление: миналият им кабинет буквално пропусна работата и дебата в Комитета, изработил новите правила. При този кабинет решението на Комитета не бе обжалвано. Не бе поискано и новите правила да не важат за вече действащи централи, както предложи БСП.”, заяви Стойнев.

Според него в преговорите за дерогация, които започват централите, правителството и управляващите не трябва пак да се движат по най-малкото съпротивление. „Добре е, че министерството на енергетиката ще помага, че ще има евро-консултанти в централите. Няма обаче да е добре ако липсва категорични и силни действия от политическо ниво. Нека ГЕРБ като членове на ЕНП да не се крият.”, заяви Стойнев.

„Когато трябва да сме отговорни, първо трябва да сме отговорни пред националния интерес. Ако ЕК наистина иска Съюзът да спре да бъде подкопаван и разделян, ще трябва да положи много повече усилия в запазването на баланса между националните интереси на държавите и общоевропейските норми.” – заяви още Стойнев.

БСП от своя страна е предприела политически действия – от септември ще настояваме за периодично предоставяне на информация в Комисията по енергетика в Народното събрание от страна на ресорните министри на енергетиката и екологията за това как вървят преговорите за спасяването на българските централи на въглища.

Темата е обсъдена от Съвета по енергетика на БСП, а евродепутатите ни имат указания да приложат всичките си формални правомощия в Европарламента и контакти в Европейската комисия, за да е наясно администрацията в Брюксел каква социална, енергийна и икономически криза може да бъде предизвикана в страната ни. Драгомир Стойнев припомни и че именно депутатите от Партията на европейските социалисти, по инициатива на Петър Курумбашев за първи път през мрат тази година, поставиха темата на политическо обсъждане и принудиха ЕК да признае, че новите, по-високи изисквания за сероочистване, могат заради преследване на еко-цели да застрашат енергийната и икономическата стабилност на отделни държави.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram