Уникален електрически мотоциклет, върхово техническо постижение, ще демонстрират в Стара Загора

Проявата е част от Първата околосветска обиколка с такъв мотоциклет, която стартира на 14 август и ще премине през София и Стара Загора. Информацията за световното турне може да се следи на сайта му www.storm-eindhoven.com.

„Това е върхово техническо постижение, бъдещето на двуколесните транспортни средства”, коментира Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, съорганизатор на проявата. Град Стара Загора е избран за един от двата български града, в които ще бъде представен проектът, поради приноса на община Стара Загора, неправителствените организации  и старозагорския бизнес  за интелигентното използване на енергията, за прилагането на възобновяеми енергийни източници и за популяризиране на екологичния транспорт насочени към екологично и устойчиво развитие.

След 2 години на подготовка, 23 студенти от Eindhoven University of Technology – Холандия (Nо 1 технологичен университет в Холандия), започват най-голямото предизвикателство на живота си- за 80 дни те ще изминат  26 000 км около света на самостоятелно разработен електрически мотоциклет Storm Wave. Разработката е подкрепена от множество водещи фирми във всички браншове и представлява върхово постижение на науката и техниката.  Параметрите на мотоциклета са: Мощност 35 KW, 380 км пробег с едно зареждане, 24 сменяеми батерии, ускорение от 0 до 100 km/h за 5 сек, тегло с батерии/без батерии 378/240 кг.

„Изключително екологични и ефективни са този вид мотоциклети. Иновативното са батериите, те се модулни, сменяеми и се зареждат от контакт за 7 минути”,  обясни Ваня Беновска, директор на  Регионалния офис за Югоизточна Европа на Световния алианс за децентрализирана енергетика. По думите и проектът на студентите се подкрепя от много сериозни фирми и публични фигури. Информацията за турнето се следи онлайн на сайта му.

Седем автомобила със студенти придружават електрическия мотоциклет. Студентите се сменят при управлението му.  Групата трябва да пристигне в София на 17 август в 17 часа в София.  На следващия ден са демонстрациите в София и Стара Загора.

Национален  координатор на проекта е Регионалният офис за Югоизточна Европа на Световния алианс за децентрализирана енергетика в партньорство с Холандското посолство и Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Инициативата в София е подкрепена и от община София и София Тех Парк, където ще бъде демонстрацията.

В Стара Загора домакин е Общината, а проявата се организира с подкрепата на Регионален Академичен Център Стара Загора, Тракийски университет и Граждански клуб ЛИПА.

Посрещането в Стара Загора на електрическия мотоциклет и съпровождащите го 7 автомобила с холандските студенти ще се проведе на 18 август от 14 часа на специална сцена пред сградата на Общината,  където ще бъдат представен проектът и  ще бъде демонстриран електрическия мотоциклет.

Повече  информация за старозагорското събитие можете да намерите на фейсбук страницата му: https://goo.gl/PjdnBN

След това студентите ще отпътуват за Турция.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram