Преди 90 години ловджиите в казанлъшко имали норма: 10 свраки, гарги или сойки

Може би на днешните ловци ще бъде любопитно да се върнат 90 години назад и да разберат по какво са гърмели едновремешните им колеги.

Една кратка такава информация предоставя пожълтял летен брой на в. „Казанлъшка искра“ от 1928 г. Всъщност в нея е цитирано решение на Окръжния ловен съвет от 25 ноември 1927 г.

От публикацията става ясно, че по тогавашния чл. 43 от Закона за лова Съветът е решил да се задължат членовете на дружествата от Казанлък и околността „да убиват ежегодно по 10 броя вреден дивеч (свраки, гарги или сойки)  или пък 5 ястреба, или 5 сокола“.

В същото време, в изпълнение на чл. 86 от Закона за лова, за да се ограничи „безразборното унищожение и прекалено многото биене ва дивеч“ на господа авджиите от окръга им се забранява да убиват „при едно отиване на лов“ повече от една сърна, два заека и дванадесет яребици.

Най-забавното в случая е, че въпросното ограничение, както съобщава дописникът с инициали Н.М.Т., „не се спазва, когато лова се бие за традиционни ловни вечеринки или томболи“.

desant.net

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram