ГЕРБ КАЗАНЛЪК ЗАГРОБИ 3,6 МИЛИОНА ЛЕВА

Даже и първокласниците вече разбраха, че финансовото положение на община Казанлък е фатално, въпреки че бяха политически добре подковани с издадената с общински пари книга с образа на „Великия вожд“ на ГЕРБ – Стоянова. В общината по различни причини изчезнаха над 12 млн. лева. Поради това кмета на Казанлък решава да проведе „обществено обсъждане“ на изпразването на общината откъм финансови средства, но не за загубата на всички пари, а само за 3,5 млн. лева. Най-вероятно ще бъде забранено на обсъждането да се задават странични въпроси освен за тези 3,5 млн. лева. Затова използвам случая ден преди обсъждането да задам и няколко въпроса по мистериозното изчезване на други 3,6 млн. лева.

Става въпрос за сагата около богоизбраната от две поредни правителства Корпоративна търговска банка (КТБ), която сага вече засяга не само бивши министри на културата с тлъсти влогове в милиони, но и обикновени хора, които никога не са влизали в офисите на финансовата институция. Много от общините, управлявани от ГЕРБ, са държали в КТБ депозити в големи размери, които сега са блокирани, след като банката бе поставена под надзора на БНБ на 22 юни т.г.
Средствата на общините в КТБ са около 75 млн. лв., като с по-значими суми са Бургас (21 млн. лв.), Сливен (4.4 млн. лв.), Айтос (4 млн. лв.), Казанлък (3.6 млн.лв.), Сунгурларе (2.7 млн.лв.), Раковски (2.2 млн.лв.), Харманли (1.5 млн.лв.). Всички са с кметове на ГЕРБ.

За Казанлък това е голяма сума, която е загробена от кмета – член на ГЕРБ и от общинските съветници от партията на Бойко Борисов, които доминират в местния общински съвет.

Тук възниква въпроса: Как е избрана точно КТБ за парите на казанлъчани и кой е подписал договора за обидно ниската лихва (средно под един процент за общо 4 години)? Постави се въпроса, че доставката на автомобили за безплатно ползване ли е причината за избора на тази банка? Лично Стоянова отговори,че предоставянето на автомобили се извършвало и от други банки и това било нормална практика. Все пак кое е ненормалното за да се избере тази банка. Някои политици се заканиха, че ще разсекретят имената на хората имащи депозити в тази банка и тогава ще излезе наяве цялата истина за обвързването на банката и властта. Ще стане ясно, че срещу това да вкараш парите на общината в банката, получаваш подарък от банката депозит на преференциална лихва за сметка на депозита на общинските пари.
Откога местната власт е започнала да внася в банката на Цветан Василев така наречените „свободни средства“? Кога е направена последната вноска по скандалния депозит?
Очаква се да бъде дадено разумно обяснение защо е избрана КТБ, въпреки славата й на банка на олигархията и на ДПС. Тук номера, че предните управляващи са виновни просто няма да мине.
Проведена ли е изискващата се по закон обществена поръчка за избор на обслужващата банка на общината? Оправданието, което се опитаха да пробутат някои от герберите, е, че всъщност били следвали „точка 64“ от писмо на финансовото министерство, в което се указвало в кои банки да бъдат държани държавните и общински пари.
Това обаче не отговаря на истината – митичната точка от въпросната депеша не съдържа подобни указания, а единствено банковите кодове на големите финансови институции и какъв е редът за внасяне на депозити. Липсват даже всякакви задължителни правила за това, че паричните ресурси на Казанлък трябва изобщо да бъдат държани в банка.

Стоянова се опита да защити влагането на парите на общината в КТБ: „Парите на Община Казанлък в КТБ са гарантирани с Държавни ценни книжа и за тях няма никаква опасност. Не сме се набутали“. След това бодро заяви, че дори и банката да бъде обявена в несъстоятелност, държавата трябва да върне парите на общината чрез финансови трансфери.
Това се оказа евтина заблуда за жителите на общината, защото в случая не става въпрос за разплащателни сметки на Казанлъшката управа, а за обикновен депозит. Според Закона за защита на влоговете, така нареченият „Фонд за гарантиране на депозитите“, в случай на фалит на КТБ, ще гарантира изплащането само на суми до 100 хиляди евро. От обяснението на кмета става ясно, че в момента се е оплела в лъжите си, а парите ги няма.
Дали пък не се натъкваме на старата добре изпипана практика – част от парите да се прибират в черни партийни каси за предизборни цели. Дали това не е поредната мафиотска схема на ГЕРБ! За да се разсеят всякакви подозрения е необходимо да бъде показана пълната документация за всеки депозит на Община Казанлък в различните финансови институции.
Оказва се, че натрупаните финансови излишъци са отишли за обогатяване на медийните магнати като Делян Пеевски и ДПС, които по това време бяха в неразривна връзка с КТБ.

Очаквам гражданите да поставят въпросите си към кмета, колкото и неудобни да са. Показването на  истината е за благото на всички нас, а не само на няколко богоизбрани.
Случилото се с парите на казанлъшките данъкоплатци е поредното доказателство за чадъра над КТБ, опънат от ГЕРБ и лично от Бойко Борисов. Точно по време на неговото управление средствата на преобладаващата част от държавните дружества като НЕК, БЕХ, АЕЦ „Козлодуй“ и дори Агенцията за рибарство и аквакултури бяха депозирани в банката на Василев. С концентрираната финансова мощ бяха закупени структуроопределящи предприятия като БТК и „Булгартабак“ и бе изградена медийната империя на Пеевски, а както стана ясно, чрез същата тази банка са били контролирани и голяма част от националните всекидневници.
Съдбата на КТБ остава неясна, но едно е сигурно. След като от БНБ обявиха, че са източени над 3 милиарда от трезора, Казанлък и още десетки общини, управлявани от хората на гледащия отново към властта Бойко Борисов, са обречени на фалит.

Христо Царев – селянин за европейско развитие на България

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram