БСП в Казанлък по казуса „Тракия трейд“: ГЕРБ прикрива факти!

На днешна пресконференция, дадена от ВрИД председател на общинската организация на БСП, Казанлък, Николай Терзиев и Моника Динева, член на Изпълнителното бюро и общински съветник, бе оповестена Позиция на ИП на Об съвет на БСП.

 

П О З И Ц И Я

на Изпълнителното бюро на ОбС на БСП Казанлък

Предвид обществения интерес към истината по  казуса „Община Казанлък – „Тракия трейд” ООД и безконтролното „изсипване” на документи в публичното пространство, ние членовете на Изпълнителното бюро на Общински съвет на БСП Казанлък, сме длъжни да заявим, че остро се противопоставяме на манипулирането на факти, тяхното изкривяване и тиражирането на неистини страна на политическа партия ГЕРБ.

Ние считаме, че община Казанлък в лицето на нейното ръководство, трябваше да информира обществеността на град Казанлък за проблема  с „Тракия трейд” още преди две години, когато г-жа Галина Стоянова, в качеството си на кмет на общината и местен лидер на ПП ГЕРБ, еднолично сключва споразумение с въпросното дружество, без решение на  Общински съвет – Казанлък. Именно тогава, още през м. юни 2012 год., кметът Галина Стоянова не само не уведоми  обществеността, но и действащия Общински съвет.

Противопоставяйки се категорично на тази политика на криене на факти и документи, както от местната законодателна власт, така и от гражданите на община Казанлък, ние сме длъжни да разсеем лъжите и манипулациите, обявявайки реалните хронология и фактология по казуса, с които се спекулира през последните седмици:

По доклад, внесен от тогавашния кмет на община Казанлък Ст.Дамянов (вх. № ОС 619/11.10.2006 год.), Общинският съвет  взима Решение №545 на свое заседание на 26.10.2006 год., с което  определя конкурсните условия, състава на Комисията и утвърждава документация за провеждане на конкурс за продажба на общински нежилищен имот – бившата Инфекциозна болница.

В изпълнение на това Решение е проведен конкурс, извършено е класиране на петимата участници, а самата процедура завършва с издаване на Заповед №1138 от 22.12.2006 год. на кмета Ст.Дамянов, с която се определя  спечелилият  участник. Заповедта е оспорена от двама участници в конкурса и Старозагорският окръжен съд е образувал административно дело №5/2007год. С Решение от 1 март 2007 год. съдът отхвърля жалбите на двамата участници, като неоснователни и потвърждава Заповедта на тогавашния кмет на Общината.

Това съдебно решение е красноречиво и безспорно доказателство за това, че е упражнен съдебен контрол за законосъобразност и съдебната процедура не е установила никакви пропуски при провеждането на конкурса. Дейността и правомощията на назначената от Общинския съвет Комисия се прекратяват с издаването на Заповедта от кмета на общината и същата няма отношение към последвалите действия по сключването на договора и упражняване на контрол по неговото изпълнение.

Безспорен факт е също, че към 1.08.2007 год., когато е сключен договорът, дружеството-купувач изплаща всички дължими суми по сделката в пълен размер. Тези средства  влизат в бюджета на община Казанлък чрез банков превод и се  разходват за реализиране на инвестиционната програма на общината за съответната година. ……

През 2011 год.  дружеството „Тракия трейд”   завежда дело срещу община Казанлък по повод  сключения договор. Първото решение по това дело е постановено през м. май 2012 год. от Окръжен съд – Стара Загора. Към момента на постановяване на решението на първа инстанция г-жа Галина Стоянова е вече кмет на общината и е била наясно с фактите и обстоятелствата по делото.

Сериозно недоумение буди  фактът, че кметът Галина Стоянова подписва споразумение с ишеца „Тракия трейд”, по силата на което  дружеството и общината ще отнасят в бъдеще решаването на всички съдебни спорове, произтичащи от договора за покупко-продажба на процесния имот, директно пред Арбитражния съд при БТПП.

Това важно за казуса решение г-жа Галина Стоянова взима еднолично, без дори да уведоми Общинския съвет. Това на практика лишава общинските съветници от възможността да научат своевременно, какви съдебни дела води общината, в лицето на кмета г-жа Стоянова и какви са решенията, постановявани по тях. Тази порочна практика лишава местния законодателен орган и от възможността да предотврати своевременно и евентуални негативни последици, красноречив пример за което е и настоящия случай.

С крайния резултат по казуса „Община Казанлък – „Тракия трейд”, Общинският съвет бе запознат едва след постановяването на съдебния акт на последна инстанция (ВКС), т.е в средата на 2013 год., с който договорът е обявен за нищожен. Налично е и арбитражно решение на Арбитражния съд от 10.07.2014 год., с което община Казанлък е осъдена да възстанови на „Тракия трейд” ООД всички вложени от дружеството суми, ведно със законната лихва.

Ние, членовете на ИБ на ОбС на БСП Казанлък, апелираме към г-жа Галина Стоянова да представи на обществеността пълния текст на СПОРАЗУМЕНИЕТО, което е подписала с „Тракия трейд” ООД през 2012 г., тъй като смятаме, че той ще осветли голяма част от неяснотите около възникналия казус.

Категорично отхвърляме неоснователните обвинения в незаконосъобразност на действията на тогавашния Общински съвет Казанлък и неговия председател. Ръководителят на този колективен законодателен орган е действал изцяло в изпълнение на задълженията си съгласно чл. 25, т. 6 от ЗМСМА и чл. 16, ал. 1, т. 6 от Правилника за организацията на дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация. Умишлено се „пропуска“ и фактът, че и тогава и сега, Общинският съвет е бил съставен от членове на няколко различни политически партии. Предизвиканият след проведения конкурс административен съдебен процес още веднъж доказва недвусмислено пълната законосъобразност на действията както на членовете на определената комисия, така и на нейния председател.

Безспорен факт е, че всички актове на ОбС подлежат на контрол по общия надзор за законност, както от страна на Областен управител, така и от страна на Прокуратурата. Нееднократните проверки  и от Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата на всички търгове и конкурси, не установяват пропуски по проведената процедура.

Отговорната политическа позиция, демократичните ценности и най-вече изискванията за честност и откритост пред гражданите на нашата община изискват днес да се застане с лице към истината, и да се признаят грешките в действията на настоящото общинско ръководство, изразяващи се най-вече в липса на далновидност, крайно неефективна правна защита на интересите на общината и пълното отсъствие на опити за предварително и своевременно решаване на един потенциален проблем със сериозни негативни последици за финасовото състояние на община Казанлък.

Безпрецедентният опит за бягане от отговорност, прикриване на факти и неоснователното обвинение на отделни личности ни дава основание  да считаме, че са изчерпани управленските подходи на ПП ГЕРБ за прозрачно, честно, принципно и законосъобразно местно самоуправление.

Казанлък, 14-ти август 2014

POZICIA

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram