Калофер посреща Голяма Богородица с Празника на калоферската дантела

Калоферската дантела, или както още я наричат бялата магия, е едно от най-сложните плетива в света. Тя се използва по-често като интериор на дома и по-рядко за украса на дреха.

Изкуството за създаването на тази красота има над 100-годишна история. То се развива на базата на световноизвестната брюкселска дантела, но различното при изработването на нашата е включването на елементи от природата – рози, лалета, слънчогледи, еделвайси, житни класове и животни. Именно тези фигури ѝ придават типично български облик и я отличават от именитата ѝ европейска посестрима.

За пореден път в деня на Голяма Богородица (15 август) в Калофер ще се проведе Празникът на калоферската дантела, който се организира в родния град на Христо Ботев от 1998 г.

По време на форума ще бъдат представени демонстрации на уникалното плетиво, което не само се е съхранило, но е претърпяло и развитие като занаят, осигуряващ прехраната на поколения сръчни калоферки.

Особена тържественост на това издание на празника ще придаде откриването на творчески център на калоферската дантела с постоянна експозиция. Той ще се помещава в една от най-хубавите калоферски сгради – част от мемориалния комплекс „Христо Ботев“. Освен музейната му част, в него ще е седалището и на кръжока по плетене, който е сформиран преди една година.

От 11,30 ч. в Даскал-Ботьовото училище ще бъде открита и изложба живопис на Илия Янакиев, както и изложба на Васил Опев.

В рамките на деня ще има прожекция на филм за калоферската дантела и вечерна седянка с „Оратница“.

В подбалканското градче обучението на бъдещите плетачки винаги е било обществено дело.
На 23 септември 1910 г. калоферското общинско управление открива дантелено училище с двегодишен курс на обучение, наречено „Трудолюбие“.

Това е първото и единствено училище от този вид в България. В него са получили знания и професионални умения в създаването и изработването на совалков тип дантела около 1800 жени и момичета. През 1935 г. обаче Дантеленото училище е закрито.

desant.net

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram