Уникални снимки, рисунки и документи за 141-та годишнина от Шипченската епопея

В навечерието на 141-та годишнина от Шипченската епопея, в Казанлък на 16 август ще бъде представен албумът „Освобождението на България – ликовете на Войната и Паметта“ , подготвен от колектив от български и руски историци по повод 140 години от Освобождението на България. Сред редакторите и съставители са проф. дин Румяна Михнева, Олег Леонов, проф. Пламен Митев, доц. Тина Григорова.

Съставен от три раздела: „Пожарът на Балканите“, „Пространствата на войната“, „Паметта“, албумът представя материали от водещи български и руски архиви, музеи и библиотеки, от частни колекции, предоставени безвъзмездно. Събирането на документацията е дело на университетски преподаватели, историци, фотографи.
Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ също даде своя принос, предоставяйки фотографии от фондовете си за строителството и откриването на Паметника на свободата през 1934 г.

На 16 август в 17.30 часа в Художествена галерия казанлъшката публика ще види уникални снимки, рисунки и гравюри на паметници, строени по следите на събитията, фотографии на оръжия и униформи, документи, карти и др.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram