Празник е на левичарите

Всяка година на 13 август се отбелязва Международният ден на левичарите.
Първото честване е в 1992 г. по инициатива на създадения през 1990 г. британски Клуб на левичарите. Хората, които си служат с лява ръка, празнуват предимствата и недостатъците на тази особеност, като си организират и различни състезания. Това са около 10% от хората в света. Счита се, че има повече мъже левичари, отколкото жени левичари. Около 1/3 от близнаците има шанс да са левичари. Статистически, близнакът на левичар има 76% шанс да бъде левичар.

Левичарите имат предимство на боксовия ринг главно заради позицията на водещата им ръка, която става дясната. Това променя стандартния ъгъл, под който идва най-ползваният боксьорски удар – правия с предната ръка. Променя се и ъгъла на силния удар, който е типично със задната ръка, която при левичарите съответно е лявата.

Докато 95% от десничарите използват дясното полукълбо на мозъка си за говорене, при левичарите това е по-променливо. Някои наистина използват дясната за говорене, други лявата, а трети – и двете.

Едни от най-известните левичари са Бисмарк, Наполеон Бонапарт, Юлий Цезар, Махатма Ганди, президента на САЩ Барак Обама, както и редица негови предшественици като Бил Клинтън и Джордж Буш-старши, Джон Кенеди и Роналд Рейгън, Аристотел и Ницше, Леонардо да Винчи и Рафаело, Микеланджело и Никола Тесла, Сергей Рахманинов и Луис Карол, Ханс Кристиан Андерсен, създателят на „Майкрософт“ Бил Гейтс, актрисата Анджелина Джоли и много други.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram