До полунощ вадили куршумите от тялото на Христо Александров – Магарето

46–годишният бизнесмен може да остане парализиран заради счупен прешлен

До полунощ в събота са продължили няколкото последователни животопспасяващи операции на направения на решето от пистолетните изстрели 46-годишен старозагорец Христо Александров Чолаков–Магарето.

Един от проектилите е бил заседнал в гръбначния стълб като счупил прешлен, а друг засегнал тежко белия дроб, коментираха хирурзите от УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ в града на липите. Раната в гръбначния стълб е много сериозна и съществува голяма вероятност, ако изобщо оцелее, жертвата да остане парализирана от кръста надолу.

Изстрелите, произведени от 65-годишния Пеньо Христов Пейков са били от около два метра разстояние, твърдят извършилите огледа в офиса на фирмата, където в петък към 9:30 ч се разиграла трагедията.

Намерени били 4 гилзи и два проектила, един в стената, а друг в саксия на прозореца. По всички личало, че извършителят е натискал спусъка на незаконния „Макаров“ с изличени номера „до откат“.

Това според психолозите показвало, че стрелбата била извършена в състояние на силен афект, в пълнителя на пистолета останали само още два патрона, които по неизвестни причини не били изгърмени по „мишената“.

„С много резерви на този етап може да се каже, че пациентът е „прескочил трапа“, но все още нищо не е сигурно. Надяваме се здравата му физика да помогне за оцеляването!“, коментира лаконично неврохирургът д-р Стефан Шишков, който е оперирал гръбначния стълб на жертвата.

Часове, след като е бил задържан, бизнесменът Пеньо Пейков е сменил служебния си защитник с адвоката Александър Комсийски, който по това време не бил в града на липите.

В събота Комсийски съобщи, че все още не се е виждал с клиента си, това щяло да се случи в неделя.

Веднага след задържането си от пристигналите на местопрестъплението униформени полицаи Пейков е направил пространни самопризнания. Постъпката си той обяснил с тежкото финансово състояние на дружеството, което с генерално пълномощно от няколко години управлявал Александров. Чашата преляла информация, че Христо е започнал да прехвърля имотите на името на съпругата си.

1. Наскоро бизнесменът подарил на доведения си син Христо Александров „Шевролет“, без да знае че фирмата му е пред фалит.

1. Наскоро бизнесменът подарил на доведения си син Христо Александров „Шевролет“, без да знае че фирмата му е пред фалит.

Иначе голямата транспортна фирма, осъществяваща от 1992 година вътрешни и международни пътнически курсове, не можела да плаща лизинговите вноски, затънала и в кредити, всеки момент частен съдия изпълнител щял да започне разпродажбата на имуществото й.По-късно в петък той е бил привлечен като обвиняем по образуваното досъдебно производство за опит за убийство, останал недовършен по независещи от него причини и за незаконно притежание на оръжие с изличени номера.

Предстои още много работа въпреки направените самопризнания, назначени са различни експертизи, включително психолого-психиатрична. Предстоят разпити на Пейков и други лица, които по същото време са били в близост до кабинета, където е извършена стрелбата. Мъжът бил с тежка форма на диабет, поддържал се на инсулин, преди време се наложила ампутация на три от пръстите на единия крак. Състоянието му се влошило, след като преди няколко години синът му от първия брак се самоубил.

Очаква се наблюдаващият прокурор да поиска в понеделник постоянен арест за Пейков.

Христо Христов – Монитор

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram