Нутрия беглец ще обогатява генофонда на популацията в старозагорския зоопарк

 

Заловена край Стара Загора нутрия беглец ще обогатява генофонда на популацията в общинския зоопарк, съобщи директорът му Радослав Михайлов.

Животното е било заловено в градината на крайградски басейн след сигнал, подаден от управителката Антоанета Пенчева. То се криело в богатата растителност и персоналът бил затруднен да определи точно вида му. След получаването на сигнала в старозагорския зоопарк, само за 20-тина минути нутрията била заловена и транспортирана в сандък до новото си местообитание.

От над 15 години в старозагорската зоологическа градина се отглеждат нутрии, а в момента стадото наброява 30-тина животни. Вероятно жегата е подгонила едрия гризач, който води полуводен начин на живот, към прохладните води на басейна, предполага д-р Михайлов.

Нутриите са дошли от Южна Америка, а за България са ендемичен вид, уточни той. В България нутрия за първи път е внесена през 1948 г. в ловното стопанство Шерба, а по-късно започва да се развъжда в специализирани ферми заради ценната кожа и вкусното месо. Животното няма естествени врагове, затова изпуснато на свобода се развъжда безконтролно. В някои европейски страни, като Франция например, това е довело до сериозни щети върху добивите от селскостопански култури, поради което изтреблението му там е разрешено.

Възможно е това да се случи и в България, тъй като популации на нутрия, живееща в диво състояние, вече има в Тунджа и някои язовири, коментира доц. Михайлов. При развъждане без контрол те могат да нанесат сериозни  поражения върху посевите от ечемик, пшеница и други зърнени култури в районите на разпространение.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram