Държавата да обърне внимание на розопроизводителите

Китайският бизнес и държава проявяват изключително голям интерес към инвестиции в розови градини и дистилерии. Българската държава трябва да обърне повече внимание на розопроизводителите у нас. Това заяви Радион Попов.

Той призова да се организира международен форум, под егидата на Дипломатическия корпус у нас, посветен на розопроизводството и търговията с продукти от маслодайната роза. Форумът да е с участие на държавните инстуции на България, представители на бизнеса в този отрасъл от различните страни и кметовете на общините с традиции в розопроизводството, сред които са Казанлък и Павел баня.

Интересът към производството на розово масло е увеличен. Това е била причината Попов да организира за дипломатическия корпус разходка по пътя на розата. В нея се включиха доайенът на Дипоматическия корпус в България  д-р Ахмед Ал Мадбух, посланик на Палестина у нас.В  делегацията се включиха първите дипломати на Китай, Азърбайджан, Судан, Индонезия, Мароко, които заедно с търговски представители от техните страни и местни розопреработватели и розотърговци, разговаряха за възможностите за сътрудничество и интересите на съответните страни в сектор „розопроизводство“.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram