Детски гид води малчугани по героичните места на Шипченската епопея

Специален детски пътеводител ще упътва малчуганите по време на посещението им на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Изданието е на екипа на музея и вече е на разположение на невръстните посетители.

Пътеводителят ще запознава децата с паметниците на територията на „Шипка-Бузлуджа“ и ще разказва за събитието, което те увековачават. jтекстът е съобразен с езика на децата, илюстрациите също са детски. Те са на малките възпитаници на Школа „Арт линия”. Рисунките са от пленера на школата преди две години, проведен на историческия връх.

Тези рисунки послужиха за създаването на анимационния филм „Епопеята на Шипка”, предназначен за деца, поясни Мая Миланова, зам.директор на Националния парк-музей.  Филмът бе прожектиран премиерно в средата на май, в Нощта на музеите и галериите.

В навечерието на честванията на Шипченската епопея и 80-та годишнина от построяването на Паметника на свободата излезе и детския гид. Пътеводителят и филмът се подготвят от една година, те са част от по-голям проект за привличане на детската публика и приобщаването й към паметта за величавия подвиг на върха.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram