Митрополит Киприан се срещна с младите старозагорски медалисти от математически олимпиади

Днес, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан се срещна с с младите математици от града, които спечелиха медали на важни състезания в Куала Лумпур, Малайзия и Сингапур това лято. Теодор Танков, Мирослав Минчев, Христо Анастасов, Любен Карбанов и Михаил Михов, заедно с родителите си, ръководителя на групата Любомир Любенов и директора на ППМГ „Гео Милев“ Николина Куличева посетиха Старозагорската митрополия. Децата разказаха пред старозагорския владика как се подготвят, как са преминали самите надпревари и какви лишения им костват високите постижения. В знак на признателност те получиха подаръци и поздравителен адрес. Ето какво гласи той:

Да придобиеш мъдрост е много по-добре, нежели злато, и да придобиеш разум е по за предпочитане от отбор сребро.“ :Притчи 16:16/

Обичано в Господа наше духовно чедо,

Богооткровеното Свещено Писание е извор на мъдрост, знание и поука. В Него ние можем да открием отговор на всеки вълнуващ ни въпрос, разрешение на всеки житейски проблем, както и да почерпим мъдрост, която да бъде пътеводна и определяща в нашия живот.

Затова ние, поднасяйки Ви нашето архипастирско поздравление по повод достойното представяне на олимпиадата по математика и постигнатия изключителен резултат, се обръщаме към Вас с думите от Словото Божие, излезли изпод перото на Премъдрия Соломон, за да Ви уверим, че Вие, избирайки учението, избирате нещо непреходно и ценно само по себе си. Многоликостта на живота изправя всеки човек пред множество варианти и му дава възможност да прояви свободата на своята воля, като направи своя избор. Обдарени с тази възможност мнозина се впускат във водовъртежа на живота без нужната подготовка, без необходими знания, без натрупания опит. Други пък, проявявайки старание и усърдие, желаят първом добре да се подготвят и едва, когато натрупат знания, опит и умения да търсят своята професионална реализация.

Считайки, че Вие сте сред втората категория хора, за които говорим, ние смятаме, че Вашите старания и усърдие в изучаването на добрите и полезни науки е един правилен подход и една добра инвестиция в изграждането Ви като личности, което пък е залог и за доброто Ви бъдеще.

Ето защо, призовавайки над Вас Божието благословение, молителстваме пред Престола на Господа да Ви обдари със сили, да преумножи старанието Ви и да подкрепи усърдието Ви та да напредвате успешно във Вашата работа на богоблагословеното поприце на науката и образованието. Вашите успехи изпълват нашето сърце с гордост и удовлетворение. На многая и благая лета!“

В края на срещата митрополит Киприан пожела на шампионите да множат успехите, за да има повод да ги покани отново, а те го изненадаха със сувенир от Малайзия.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram