Доставиха първите контейнери за ненужни дрехи и обувки

Стара Загора е първата българска община, в която гражданите имат възможност да покажат, че са екологично отговорни, освобождавайки се от ненужните си дрехи, в синхрон с добрите европейски практики. Контейнерите, поставени на пет места в града на липите, са предназначени за стари дрехи, обувки и други текстилни материали, съобщават от Общината. Събирането, транспортирането и последващото оползотворяване се извършват за сметка на местна компания. В съответствие със стратегиите на ЕС за управление на отпадъците и кръговата икономика, целта е те да бъдат оползотворени, съгласно йерархията при управление на отпадъците, която поставя като най-добра алтернатива повторната им употреба.

Контейнерите могат да се видят от жителите и гостите на града на удобни и леснодостъпни места – източния тротоар на ул. „Княз Александър Батенберг“, до пресечката с бул. „Цар Симеон Велики“; на паркинга на парк „Артилерийски“, до ул. „Одринска епопея“; в близост до парк „Зеленият клин“, в квартал „Железник“ – пресечката на ул. „Ген. Иван Пашинов“ и ул. „Алеко Константинов“; на паркинга на пресечката на ул. „Любор Байер“ и бул. „Руски“.

Контейнерите са ясно обозначени с надпис „ДРЕХИ И ОБУВКИ“. В тях могат да се поставят дрехи, обувки, чанти, колани и домашен текстил.  Добре е дрехите да са изпрани и да бъдат поставени в торба, посочиха от Община Стара Загора.

Проектът TexCycle има готовност да предоставя безвъзмездно дрехи на хора, които се нуждаят от тях, при подаване на информация от страна на институциите за социално подпомагане в община Стара Загора.

Част от текстилните материали се използват като памучни парцали за почистване в индустрията. Отпадъците, които не са годни за повторна употреба се предават за рециклиране или друго оползотворяване в специализирани инсталации. Част от материите – предимно пуловери и други плетива – се рециклират като вторични прежди, от които се произвеждат нови текстилни изделия.

Системата за разделно събиране осигурява лесен, сигурен и удобен алтернативен начин за разчистване на ненужните дрехи, което предотвратява тонове текстилен отпадък да стигнат до сметищата или да бъдат разпиляни в близост до контейнерите за смесени битови отпадъци и нерегламентирано изгорени.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram