Казанлъшки бижута от стъкло и мъглижко черешово топче на Богородична стъпка

Над 3 500 участници от близо 100 общини пристигат през почивните дни на Старозагорските минерални бани, където ще се проведе деветото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“.

Сред повечето от 60-те майстори-занаятчии на събора ще покажат своите майсторски изделия е и казанлъшката художничка Албена Венкова, работеща стъклопис и Христо Николов от Мъглиж, майстор на стари оръжия.

Албена ще изложи продуктите на новото си амплоа-бижута от стъкло и огледела, както и нейни работи от текстил.

Христо пък ще разположи покрай щанда си с оръжия задължително черешовото топче, което го съпровожда винаги по изложения и събори.

Форумът ще се състои на 9 и 10 август, а началото на концертната програма и в двата дни е 9.00 часа. В 10.00 часа в параклиса „Рождество Богородично“ в едноименната местност ще бъде отслужен молебен за здраве. Официалното откриване на събитието ще бъде от 11.00 часа и на него се очаква да присъства Негово превъзходителство Бунян Саптомо, посланик на Република Индонезия.

Изпълнителите, които ще се изявяват на две сцени, ще бъдат оценявани от жури в състав – доц. Наталия Рашкова и д-р Евгения Грънчарова от Института по фолклористика и етнология при БАН, Крум Георгиев, член на международната академия по традиционно изкуство, носител на световен „Оскар“ за фолклор, Кирил Тодоров и Димитър Колев – композитори. Награждаването ще бъде на 10 август от 17.30 часа.

Първата вечер ще завърши с концерт от 18.30 часа, посветен на 170-та годишнина от рождението на капитан Петко войвода, с участието на почетния гражданин на Стара Загора Васил Михайлов, легендарната родопска певица Валя Балканска и вокален хор „Вера“ от град Самара.

От 20.30 часа започва художествената интерпретация на нестинарски игри „Магията на огъня“.

На втората вечер от 17.00 часа присъстващите ще могат да се докоснат до екзотичната и не толкова позната Индонезия, чрез изпълненията на танцова група към посолството на Индонезия.

В съпътстващата програма тази година по „Улицата на занаятите“ ще се разположат над 60 майстори от Варна, Пловдив, Плевен, Хасково, Нови пазар, Казанлък, Габрово и други градове от цялата страна. Те ще изложат старинни оръжия, прабългарски амулети, дървопластики, иконопис, керамика, пчелен мед, ароматни свещи, чанове и хлопки, дървени детски играчки, плетива, традиционни украшения, сребърна бижутерия и др.

По-малките гости на „Богородична стъпка“ пък могат да се включат в Детския пленер „Майсторете ръчички, за радост на всички“ и да развихрят своето въображение и фантазия.

Селският двор „Добра среща“ ще представи традиционни обичаи и ритуали от бита на българите – „На нивата“, „Джамал“, „Икрамене на кръстника“, „Благовещение“, „Седянка“ и др. Ансамбълът за автентичен фолклор „Староселци“ при НЧ „Възраждане-1940“ с.Старо село ще покаже „Лазаруване в Старо село“ – обичай, вписан тази година в Националната представителна листа на „Живите човешки съкровища – България“. Във втория ден на Селския двор ще бъдат представени постановката „Хитър Петър“, „Седянка“, „Попрелка с пристанушка“, обреден танц „Буенек“ и др. Самодейците от НЧ „Димитър Наумов – 1908“ ще направят демонстрация на различните етапи от приготвянето на хляб. В Селския двор ще бъде подредена и изложбата на обредни хлябове, предоставена от Регионалния исторически музей в Стара Загора.

За желаещите да посетят феномена „Богородична стъпка“ в околностите на Старозагорските минерални бани, ще има организиран безплатен транспорт.

Основен организатор на събора е Община Стара Загора, със съдействието на Министерството на културата.

И в двата дни на събора автобусите от Стара Загора за Старозагорските бани и обратно ще се движат по график, но ще минават само по околовръстното шосе на курорта – пътя през хотелската част. Същите ще обръщат на разклона за село Сулица. Последният редовен автобус тръгва от пощата на Старозагорските бани в 20.00 часа. В събота от 22.00 часа ще има и един извънреден автобус, който обаче ще тръгне от Централния площад в посока Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram