РДНСК: Общината виновна за урбулешкото строителство на пристройката към МГ-то!

Прибързано, необмислено, без обследване и редица документи Общината е предприела строителството на пристройката към МГ-то, което доведе до срутването на крилото на училището и застраши живота на стотици деца.

Това са изводи от пртокола на експертната комисия, назначена със заповед на шефката на РДНСК, с който МГ „Вис виталис“ разполага.

 

Вече повече от месец обществеността очаква доклада за причините за срутената Математематическа гимназия. След редица протакания и удължаване на срокове, старателно укриване на протоколи и назначаване на нови комисии, може да се предполага ,че някой иска да скрие нещо или да прикрие някого.

На 24.06.2015 г. със Заповед на директора на РДНСК, Стара Загора инж. Жени Пеева е назначена комисия, която извърши обследване на сградата на Математическата гимназия след аварията.Техническата експертна комисия излезе със протокол, който беше скрит от медии и граждани. Може би заради факта,че в него се посочва,че основна вина за аварията има Община Казанлък.

В раздел проучвателни и проектни работи се посочва, че работите се объркват още с обществената поръчка, която е трябвало да бъде обявена по конкретни стандарти.

Освен това липсват геоложки проучвания, архитектурно заснемане и други празноти. Основен мотив на комисията е липсата на Технически паспорт на сградата. Община Казанлък не е направила и конструктивно обследване.

В заключенията на експертите се посочва още, че липсва архитектурно заснемане и яснота за действителното положение на съществуващата сграда в контактната зона с новопроектираната.

„В части СК и ОВ е показано, че сутеренът граничи със сутеренната страна и са приблизително на една и съща кота, което не отговаря на действителното положение”, пише още в протокола.

Посочени са редица пропуски и грешки от страна на Община Казанлък. Както и на фирмата СК „Загора”, която не е спазила определени изисквания при извършване на изкопа.

Констатацията е, че строежът е започнал ПРИБЪРЗАНО. Комисията констатира още, че е налице ВИНОВНО поведение.

Сега остава някой да поеме отговорността!

Както още след аварията екип на Медийна група „Вис виталис” разкри   строежът е започнал без задължителните обследвания, с уникум липси в документацията, а фирмата избрана за строител е дала най-краткия срок за изпълнение на обекта и най-високата цена.

Сградата трябваше да е готова след 89 дни, т.е. точно за предизборно рязане на ленти.

Припомняме, че градежът започна в учебно време, а срутването стана, докато деца бяха по класните стаи през един кабинет от вече несъществуващата сграда.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram