Председателският съвет решава избора на нов кредитор на Общината

Само един час беше нужен на общинските съветници да гласуват днес на извънредното си заседание  продажбата на няколко мега имота в града и село Дунавци, предложени от кмета Галина Стоянова. Със средствата от продажбата им трябва да се обезпечи дългът на Общината от 3,5 млн.лева към „Тракия трейд”. Общо се очаква в хазната да влязат близо милион лева от сделките.Сред  имотите за продан е бившето училище „Димитър Андреев”,  бившият Междуучилищен център под гарата, Здравната служба на Дунавци, търговски клетки на гърба на хотел „Роза”, апартамент на центъра  на града.

Председателят на Об съвет Николай Златанов запозна съветниците с предложението на „Тракия трейд“ за сключването на договор за цесия. Фирмата е склонна да продаде дълга на банка, която пък да търси парите от Общината. За целта трябва да бъде сключено споразумение, което да съдържа параметрите на цесията.

Има предложение на конкретна банка с проектопараметри, съобщи Златанов. Кредиторът иска подписването на споразумение с Общината, като й предлага срок на изплащане на дълга от 7 години, с гратисен период на главницата от 1 година. Лихвеният процент да не е по малко от 5,8%, а обезпечението да са собствените приходи на Общината. Имало два варианта според Златанов-единият е да бъде прието предложението на банката, с която вече са водени разговори, вторият е да бъде обявена обществена поръчка и да бъде избран кредитор, оферирал най-добрите условия.

Златанов остави след сесията Председателския съвет на местния парламент, за да „начертаят плана за действие”.

Преди началото на работата на Общинския съвет, зам.председателят му Нено Влайков прочете политическа декларация. В нея се призовава за оставките на Стефан Дамянов и Васил Самарски като общински съветници и като „лицата,  пряко свързани със сделката между Община Казанлък и „Тракия трейд“.

В политическата си декларация гербаджиите се фиксират върху „разиграването на режисиран публичен фарс от страна на медии, собственост на роднини на областния лидер на БСП” и настояват за „спазване на журналистическите принципи и етичните норми”.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram