Бум на сватбите се очаква в Казанлък през август

Сватба всеки ден – така изглежда август за служителите в отдел „Радостни обреди“ в Казанлък, където записалите се за бракосъчетания младоженци през този месеци са толкова, че на практика всеки ден в града ще се ражда официално по едно ново семейство.
Пламена Терзиева, служител в отдела и ритуалчик, съобщи, че 32 са двойките, които ще се бракосъчетаят до края на месеца. Предпочитаният ден за сватби в града на розите е събота.
Църковният празник на Пресвета Богородица – 15 август, засега е „най-сватбеният“ ден в Казанлък, предпочетен за венчавка от 7 младоженски двойки. Осмият ден на осмия месец е харесан за начало на общия път от 5 двойки.
Сватбите на 1-ви, на 2-ри, както и на 22-ти и 29-ти август са най-много.
С новите младоженци през август младите семейства в Казанлък, създадени от началото на тази година, ще са близо 190.
Интересна тенденция, която се наблюдава в казанлъшко сред сватбените моди, е масовото запазване на моминските фамилни имена от младоженките, които прибавят фамилията на съпруга с тире.
Между 20 и 35 години са основно младоженците през тази година в Казанлъшко.
В последните две години почти няма желаещи за втори брак. На мода обаче излиза подновяването на обета сред по-възрастните двойки, с брак от 30, 50 и повече години, допълни Терзиева.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram