Юбилеен вестник издадоха за 80-та годишнина на Паметника на свободата

Юбилеен вестник по случай 80-та годишнина от построяването на Паметника на свободата на връх Шипка издаде екипът на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“.

Специалното издание излиза в тираж от 500 броя и ще бъде раздавано безплатно преди и по време на тържеството на 23 август, когато ще бъде отбелязана годишнината от откриването на монумента. Вестникъте във формат А 3, цветен печат и съдържа единствено документи и снимки, показващи историята на Паметника-от идеята за построяването, взимането на решението от Нардното събрание, формирането на Инициативния комитет, събирането на средствата, строежът, грандиозното откриване с участието на Цар Борис III през 1934 г.

Екипът на НПМ „Шипка-Бузлуджа“ съзнателно е избрал да публикува в юбилейното издание само снимки от онова време, факсимилета от протоколи, вестникарски дописки и стенограми, за да може читателят да се запознае с оригиналните документи и да притежава техните фотокопия в личната си библиотека.

Вестникът ще бъде представен тази вечер от 17:30 часа преди откриването фотодокументалната изложба „80 години Паметник на свободата“ в Художествена галерия, Казанлък.

Изложбата съдържа десетки фотографии, скици, факсимилета и други любопитни експонати, проследяващи пътя от замисъла до откриването на паметника. Експозицията е дело на НПМ „Шипка-Бузлуджа“, от чийто архив са показаните документи, малка част от тях са предоставени от музея, библиотеката и филиала на Държавния архив в Габрово.

yubileen v-u2014

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram