Мраморни Енински апостол и Бай Ганьо ще съседстват в Енина

Два нови паметника, които ще увековечат символи от българската история и литература, ще бъдат изградени в най-голямото село от община Казанлък-Енина.

Градежът на паметниците започва през следващата седмица и ще приключи до Петковден, когато е празникът на селото, съобщи за БТА кметът на Енина Веселин Андреев.

На 14 октомври в селото ще са готови паметниците на Енинския апостол /старобългарски ръкопис от 11 век – най-старият Кирилски паметник, който се съхранява в Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ в София- бел.ред/ и на Бай Ганьо на магаре. И двата паметника имат пряко отношение

към историята на селото. Паметникът на Енинския апостол ще е около 4 тона, изграден изцяло от мрамор и ще изобразява Свети Кирил с Ениския апостол в ръка. Вторият паметник – на Бай Ганьо на магарето, ще е 6 тона и с височина от 3 метра.

Изграждането на паметник на Бай Ганьо е стара мечта на местните жители, заради факта, че прототипът на Алековия герой, е бил местният розотърговец Ганьо Сомов.

Жителите на Енина имат още един повод за изграждане на паметник на Бай Ганьо: през тази година се навършват 120 години от написването на първия фейлетон за Бай Ганьо от Алеко Константинов.

Изграждането и на двата паметника ще финансира бизнесмен, който е кореняк енинец. За градежа им има и решение на Общинския съвет в Казанлък.

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram