Зам.-кметът Косев го лъже жена му, той пък подвежда Сметната палата

Зам.-кметът Петър Косев излъгал за семейното състояние пред Сметната палата, защото него пък го излъгала…жена му. Благоверната на финансиста „забравила” да му съобщи за едни пари от фамилния портфейл, които скътала от доходи като съдружник в няколко фирми. И като не го уведомила, че има настрани едни 360 000 лева, той си попълнил данъчната декларация без да ги отрази, понеже бил в пълно неведение за спестяванията на съпругата си.

Като се доверил на жена си Косев без да иска и напълно несъзнателно подвел Сметната палата с грешна данъчна декларация, но в това нямало нищо престъпно според прокурор Таня Димитрова от казанлъшкото районно обвинение. Тя отказа да образува срещу зам.-кмета Косев досъдебно производство за подадени неистински данни за семейното имуществено състояние пред Сметната палата в качеството му на публично лице. С Постановление №1860/2015 г. зам.районният прокурор Димитрова прекратява преписката, образувана по сигнал на Медийна група „Вис виталис”. Повод за сигнала е статията „ПРЕСТЪПНО!? Зам.кметът Косев и жена му крият пари и лъжат държавата?”, публикувана на сайта www.presstv.bg на 3 юни т.г.

В статията разкрихме как в декларация по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, с входящ номер Г3922/30.04.2014, на Петър Николов Косев, зам. кмет на община Казанлък в т. 7. „Банкови влогове” /депозити/ е декларирал общо банкови влогове и депозити на съпругата си Галина Йорданова Димитрова-Косева в размер на 64 843 лв. Но според информацията, изтекла в медиите в началото на юни, стана ясно, че само в Корпоративна търговска банка /КТБ/ към 31.12.2013 г., госпожа Косева е имала двойно по-голяма сума от 129 118 лв. От снетите от госпожата обяснения в прокуратурата се оказва, че тя всъщност е реализирала много повече доходи от съдружието си в няколко фирми-360 960 лева.

Алармирахме Районната прокуратура в Казанлък, че Косев е подал декларация с невярно съдържание, като е укрил сума по тези документи в размер на 64 275 лв. Днес се оказва, че скритите пари на жена му са доста повече-около 300 хил.лева, а за тях той не съобщил пред Сметната палата, защото пък тя не му съобщила на него. Само с тези налични неверни данни в документа, зам.кметът вече носи наказателна отговорност по чл. 313 ал. 3 от НК, той предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или глоба от 100 до 300 лв. Макар той да не знаел, от Римското право е ясно, че незнанието не е оправдание, още повече, че зам.кметската жена Галина Косева е собственик на счетоводна фирма и като такава е попълвала  многократно декларации на клиентите си, а най-вероятно и тази на съпруга си.

Както предположихме в началото на юни, че цялата сума е останала неизвестна на Сметната палата, тъй като може би за ВИП клиентите си КТБ не е предоставяла информация пред палатата.

Сметната палата е била длъжна да направи проверка на декларираните обстоятелства по чл.7 /5/ от Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности,който гласи: „Проверката се извършва чрез съпоставяне на декларираните факти и получената информация. Проверката приключва със заключение за съответствие, когато не е установена разлика между тях, включително в случаите на несъответствие между декларираните факти и получената информация по чл. 3, ал. 1, т. 3 в размер до 10 000 лв. В останалите случаи проверката приключва със заключение за несъответствие”. Вероятно Сметната палата не е направила проверка.

Потърсен за коментар още през юни месец зам.кметът Петър Косев не пожела да говори с оправданието, че в момента шофирал. Съпругата отказа също да отговаря на въпросите ни и контрира с безочливата реплика: „Не можете да ми държите сметка!”

Прокурор Таня Димитрова преценила на 30 юли 2015 г., че „липсват данни за осъществено престъпление от общ характер”, като „Преценявайки събраните доказателства поотделно и в тяхната цялост, считам че не може да се нпарви несъмнен извод, че П.Косев е действал умишлено, съгласно чл.11 ал.2 от НК. Събрани са в достатъчен обем данни, но считам че П.Косев е действал със съзнанието, че съставя документ, в който декларира верни обстоятелства”.

С две думи законът е описал точно и ясно кои са свързани лица, особено когато става въпрос за такива на публични длъжности и какво е съпружеска имуществена общност. Остава съмнението за компетентността на Галина Косева като мениджър на счетоводна къща и лежерния прочит на очевидността на предоставените неверни данни от съпруга й пред Сметната палата. За доверието и съпружеската комуникация между Косеви няма да коментираме, тъй като семейните отношения са сакрални. Но вероятно скоро ще започне да се коментира мълвата за това, че именно прокурор Таня Димитрова ще се устреми към конкурса за районен прокурор на Казанлък, каквито амбиции проявила. След като колегата й Кръстин Кацаров бе отстранен от началника си Сотир Цацаров и му бе повдигнато обвинение, че склонявал подчинените му прокурори към определени решения, местното обвинение отново попадна в медийното внимание.

Дали няма да се окаже, че в Казанлъшката прокуратура Къци Бирата е наложил модел на поведение  на двойните стандарти-да се прекратяват преписки срещу удобни и да се повдигат обвинения на неудобни?

Преди време прокуратурата  отказа да образува досъдебно производство срещу Косеви за покупката им на бившето училище „Димитър Андреев“ и не уведоми за сделката Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Kosevi11

 

 

 

 

Kosevi22

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram