Драгомир Стойнев за цената на тока

През цената на тока може да се прави икономика, не е добре, когато през нея се прави  политиканстване.

Две грешки бяха допуснати. Нашите действия за ограничаване на ВЕИ-тата чрез налагане на 20% такса и предоговарянето с американските централи, финишираха при това управление в силно осакатен вариант.  ВЕИ-тата пак тежат на микса, предоговарянето стигна само до цената за разполагаемост и не пипна цената на реално изкупуваната енергия.

 

Темата за дълговете на НЕК всеки път се вади като плашило, когато стане дума за цената на тока. Българите обаче станаха почти енергетици и са наясно, че не само нереализирани проекти тежат на електрическата компания, а че надолу я дърпат присъединяваните на конвейр скъпи ВЕИ-та и дългосрочни договори. Няма как да купуваш скъпо и да продаваш евтино. Не съм учуден от разкритията за стотици ВЕИ-та около кръга на президента на Анкетната комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката, огласени от Валери Симеонов. Аз исках оставката на Светла Тодорова като председател на ДКЕВР, сега и нейното име изплува в проверките.  Има кръг, който стори доста злини в енергетиката, но не го търсете в кабинета Орешарски.

 

Цената на тока не е казус не на това или онова правителство, той е общо бреме и са нужни общи решения на разумните в парламента и политиката. Бизнесът също трябва да бъде чут, но само истинският бизнес, а не маскираните в Енергийни бордове към министерството субекти, които също са част от кръга на злините в енергетиката.

 

 

Областен съвет на БСП – Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram