Библиотеката пусна и електронен каталог

От 1 август тази година Общинска библиотека сбъдна още една своя мечта по пътя на превръщането си в електронна библиотека, достъпна за потребителите си  в непрекъснат режим на информиране по формулата 7 по 24 или казано по друг начин-  24  часа всеки ден от седмицата.

След приключването на проекта , защитен по Програма Глобални библиотеки- България”, „Писахме да се знае”,  когато на сайта на библиотеката libkazanlak.com в раздела за потребители бяха качени дигитализирани всички местни вестници за периода 1878-1944 година, отново за читателите на библиотеката е разкрито ново електронно съдържание.

Този път това са двете уникални електронни бази данни, които библиотечните специалисти изграждат през последните години с много професионализъм и отговорност, а именно Електронният каталог на културната институция и базата „ Краезнание”

 

 

Електронен каталог книги – съдържа библиографски описания на книгите и некнижните носители (компактдискове, DVD, аудиокасети, графични, картографски, нотни издания и др.) постъпили в Общинска библиотека “Искра” от 1970 до момента.
Електронния каталог съдържа над 56 000 записа.
База данни „Краезнание“ – включва аналитични описания на статии от местни, регионални и национални продължаващи издания, годишници, периодични сборници и др. Статиите отразяват историческото, културното, образователното и стопанско развитие на Казанлък и региона, природните ресурси и забележителностите, археологическите находки, празниците и етнография, работата на местната власт и неправителствените организации, политиката, видните казанлъчани, допринесли за просперитета на края.
С максимална пълнота се разкриват имената на лицата, за които става дума, географските понятия, анотации, индексите по универсалната десетична класификация  и  таблиците за класификация на краеведска литература и  др.
Електронната база данни „Краезнание“ се изгражда от 2000 година до днес и към момента съдържа над 28 000 описания.

 

И двете бази с информация са достъпни отново чрез сайта на библиотеката и са обособени в раздел „Електронни каталози”. Всеки потребител на библиотеката, а и не само, независимо къде се намира , в удобно за него време може да провери с какви ресурси разполага библиотеката, да извърши своето информационно търсене и да изпрати заявка за материалите, които го интересуват до екипа на библиотеката.

 

Тази епохална стъпка в развитието на Общинска библиотека „Искра” стана възможна благодарение на дългогодишното сътрудничество със Софт Либ- София и Фирма Прима-Софт-  предлагащи съвременни софтуерни решения за автоматизация процесите в съвременните библиотеки. След Софийска градска библиотека, Народна библиотека „Иван Вазов” и други големи обществени библиотеки, Общинска библиотека „Искра” предлага най-новия вариант на продукта за присъствие на електронни бази данни в интернет, снабден с множество варианти за намиране на нужната информация, което е огромно облекчение за потребителите .

 

Библиотека „ Искра” продължава да работи  и по други проекти за електронна каталогизация  и представяне на цифровизирани документи в интернет, които в скоро време ще бъдат представени на читателите и нейните потребители от цял свят, чийто брой непрекъснато расте.

.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram