Държавата да изкупи всички прасета тип “заден двор”, предлагат от БСП

Държавата да изкупи всички прасета тип “заден двор”, за да се успокоят хората, предложиха от БСП в Стара Загора. Според социалистите това е поредната криза, която притеснява обществото и показва, че институциите не работят. 

Все още няма случай на установено заразено прасе с Африканска чума в Старозагорска област. Въпреки това на 5-ти август Областната дирекция по безопасност на храните започва да извършва проверки за прасета тип заден двор, което притесни местните стопани.

 ‘’Ние предлагаме държавата да започне изкупуване на всички прасета тип заден двор на пазарна цена и то веднага, за да може хората да се успокоят. И сега някой ще каже, че тези прасета не са регистрирани, но ние питаме: Лесна ли е процедурата по регистриране на животни?“, каза старозагорският депутат от БСП Драгомир Стойнев.

От БСП настояха за олекотяване на системата за регистриране на селскостопански животни, както и да се възстанови годишния рамков договор между съсловните организации, който действаше в периода 2009-2014г.

“Системата започна да се разпада още от първия мандат на правителството на Борисов, защото именно тогава беше ликвидирана Националната ветеринарномедицинска служба и беше създадена Българската агенция по безопасност на храните, която не изпълнява функции относно здравето на животните”, каза Стойнев.

През септември месец социалистите ще предложат Закон за браншовите организации в земеделието. 
Дарик

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram