Най-възрастният социалист в Европа е 105-годишният Ангел Костов

105 преживени земни години досега, 85 от тях с членска книжка на социалист. Асен Костов и тази година на събора на левицата на Бузлуджа присъства със забележителен дух и ентусиазъм да съветва по-младите: „Не позвволяайте да ви експлоатират!“. Впрочем хилядите, дошли на Историческа поляна, бяха по-млади от него, защото жителят на кюстендилското село Косово е най-възрастният социалист в Европа.

За първи път дошъл на Бузлуджа през 1928 година, за да почете делото на Димитър Благоев-Дядото. След като била построена „чинията“ на върха не е пропускал да се включи в ежегодния събор на партията, на която никога не е изменял.

„Работил съм всичко друго, само не и директор. Запомнете! Не позволявайте да ви мачкат и потискат“, зарича ни столетникът в отлична кондиция. Той бе сред избраните на трибуната и гордо, на крака изкара целия митинг.

Догодина пак ще е на Бузлуджа, така иска и ще гледа да се сбъдне, защото ни чакат местни избори, а дори неговият глас е важен за успеха на БСП. Иска да е част от партията за 125-ия й рожден ден и от успеха след изборите.

Asen Kostov Mikov

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram