Фотоизложба показва 80 годишната история на Паметника на свободата на Шипка

Фотодокументална изложба проследява  пътя от идеята  до построяването на Паметника на свободата на връх Шипка. В неговата 80 годишна история, от въздигането му през 1934 г. до днес  има прелюбопитни моменти, които са представени в снимки и документи в юбилейната експозиция.

Как се заражда замисълът за паметник на върха, кой предлага, кога и как е взето решението за увековечаване на Свободата, как и от кого строен, публиката ще види от десетките документи и фотографии.

Изложбата ще бъде открита на 4 август, понеделник, от 17:30 часа в Художествената галерия в Казанлък. Тя е част от богатата програма за честването на „80 години паметник на свободата на връх Шипка”. Основен организатор на изложбата е Националният парк-музей „Шипка-Бузлуджа”, от чийто архив са болшинството документи. За да се случи експозицията са съдействали още музеят в Габрово, тамошната библиотека и представителство на Държавния архив.

Част от материалите, включени в изложбата, Пресс тв и радио Вис виталис ви показват и разказват за важните събития от историята на паметника, в нарочната рубрика „80 години величие”, благодарение на любезната подкрепа на НПМ „Шипка-Бузлуджа”. 

PLAKAT_80

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram