Глобяват ни с 260 000 лв. заради „Източното“?

Регионалното министерство е наложило финансова корекция от 259 994,64 лева с ДДС на Община Казанлък, заради нередности в изпълнението на проекта за реконструкция на кв.“Изток“.

Глобата се налага за редица нарушения при провеждането на обществената поръчка за възлагането на дейностите в размер общо на 5 655 048,59 лева. „Източното“ бе ремонтирано в продължение на повече от половин година, откриването му бе преди дни. Още през декември 2017г. обаче е подаден сигнал за нередности от фирама-кандидат за изпълнител.

След проверка от министерството, в лицето на зам.-министър Деница Николова, е установило нарушения и е наложило санкцията.

Ревизията е категорична, че Община Казанлък е „нанесла вреда на средства от ЕС – при неспазване на принципите на Закона за обществените поръчки /ЗОП/, възложителят е формулирал ограничително изискване, което представлява обстоятелство създаващо предпоставки за необосновано допускане на едни и ограничаване на други лица“.

Установено е, че от първоначално подадените 19 оферти от фирми, кандидати за изпълнители на проекта, 15 от тях са отстранени на етап удостоверяване на формално съответствие с изискванията на възложителя.

Допуснатите 4 оферти са оценени с предварително обявената методика и са класирани. На 3 от тях са присъдени 70 точки, а на една от тях  – 100 точки.

Проверката е показала, че комисията не е формулирала мотиви за присъждането на цитираните точки. Няма и информация за това по какъв начин предложението на участника превъзхожда предложенията на останалите участници. Констатирани са и още други разминавания с националното и европейското законодателства.

 

Община Казанлък, представлявана от кмета Галина Стоянова, е обжалвала съдебно решението за налагане на финансова корекция със заповед № РД-02-36-1351/18.12.2017г. на заместник-министъра на регионалното развитие и ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. (УО на ОПРР).

Бургаският административен съд обаче с Решение № 1160 от 13.06.2018  е потвърдил глобата на МРРБ. Решението е постановено с право на обжалване пред Висшия административен съд.

Цялото решение може да се прочете тук:
http://www.admcourt-bs.org/CMS_ADM/images_content/114_2018R.htm

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram