Драгомир Стойнев: БСП първа заяви, че корупцията е причина за бедността

„Никой никога от високото ниво в политиката не е казвал толкова директно, че корупцията е причина за бедността. БСП го каза първа, на висок глас, чрез Корнелия Нинова, пред тези 60 000 членове и симпатизанти, които бяха дошли на Бузлуджа“. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Драгомир Стойнев пред БНР.

Той обясни, че идеята Радев да назначи директора на специализираното звено за борба с корупцията, ще бъде поставена на политическо обсъждане. „Много дълго време се захласвахме по румънския модел, който бил много ефективен, но той не беше съсредоточен върху борбата с корупцията. Искаме да поставим началото на такава борба, защото този проблем пречи на икономическото и социалното развитие на страната“, подчерта народният представител. Той уточни, че президентът Радев не принадлежи на БСП – той е издигнат от тази партия, но принадлежи на тези над 2 млн. български граждани, които са го избрали. „Нормално е директорът на тази служба да бъде посочен от президентството, но това не означава, че зам.-директорите няма да бъдат избирани с 2/3 квалифицирано мнозинство в парламента. Ако имаме тази подкрепа и всички политически сили се обединим, защо да не се създаде специално звено за разследване на корупцията по високите етажи на властта? Дебатът тепърва предстои“, посочи Стойнев. Той допълни, че предложението е това звено да стъпи на сегашната структура на ДАНС.

„От БСП правим всичко възможно реално да изпълняваме нашата предизборна платформа. С внесени 17 законопроекта, сме най-активната парламентарна група. Имаме 335 въпроси и питания, което в пъти надвишава колегите. Благодарение на наши питания сме предизвикали 5 разисквания в парламентарна зала. 3 временни комисии бяха създадени, благодарение на инициативи на БСП, а и подкрепени от останалите политически сили – НДК, замърсяването на водата и неизплатените заплати на работниците“, подчерта Стойнев и допълни: „За съжаление това не ни удовлетворява, защото искаме реални резултати от тези действия“. Според него тази парламентарна сесия е преминала главно в скандали, защото не може цялата държава да се занимава с НДК и и суджуците на ГЕРБ. „Може би това показва техния таван на възможностите, което е скандално“, коментира зам.-председателят на „БСП за България“. По повод случая с Манол Генов Стойнев подчерта, че не е нормално да се дава подвеждаща информация, когато институциите не са си свършили работата. „Да не забравяме, че когато има обвинение, това не означава, че някой вече е осъден. Този човек може да се окаже и невинен. Но когато имаме човек, притискал фирми, взимал суджуци и има фирми, оплакали се, че са модернизирали и обзавеждали офиси на ГЕРБ – това ясно показва схемата и стила на работа на тази политическа сила“, каза още той. По неговите думи в България най-накрая трябва да се научим, че има разделение на властите, а не от парламентарната трибуна народни представители да искат техни колеги да напускат парламента.

По повод предстоящия парламентарен сезон, Драгомир Стойнев изрази надежда, че през септември това правителство най-накрая ще има управленска програма.

„Не помня друго правителство да е имитирало работа. Ние ще поискаме от управляващите дебат и ще предложим нашите мерки как да вдигнем икономиката, производството и да облекчим доходите. Ще поставим на дневен ред и сигурността в страната. Надявам се да постигнем обединение, както показахме, че е възможно“, посочи той. Според него е хубаво, че от ГЕРБ са започнали да проглеждат за определени проекти, дори и икономически. „Още по-хубаво би било да се вслушат в позициите, които изразяваме от БСП“, допълни той и припомни, че – БСП първи са заявили, че санкциите срещу Русия няма да проработят./КРОСС

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram