Храната в Предучилищна ще струва 1,80 лв. на ден

В Предучилищните групи безплатно е само обучението, за храна ще се плаща по 1,80 лв, на ден за дете.

Вдругиден е насрочена сесия на Общински съвет, Казанлък, тогава съветниците ще трябва да гласуват нови цени за ходене на детска градина и нов механизъм за ценообразуването на посещението на едно дете на забавачницата.

Вместо досегашната присъствена такса от 24 лева на месец за посещение на дете на детска ясла, общината въвежда дневна цена. Таксата за ден ходене на ясла за 3 и 4 годишните деца ще е 2,20 лева дневно.

За едно дете в детска градина ще се плаща по 1,80 лев на ден, вместо целокупната месечна вноска от 30 лв. плюс допълнителните пет лева.

Промените в цените са предложени от кмета Галина Стоянова и предстои да бъдат обсъждани в Общинския съвет.

Така се дава възможност за плащане за реално посещение на детска градина или ясла на детето на ден, се посочва в мотивите за изменение в таксите.

Обучението в полудневните подготвителни групи по градини и училища остава безплатно.

Разходът за издръжка на едно дете в ДГ е средно 107 лв., а в ДЯ-117 лв. В сумите са включени храна, вода, отопление, почистващи и перилни препарати, ел енергия. 3,60 лева излиза цената на един храноден на дете. Родителите заплащат само малко част от реалния разход по детето.

За да има възможност Общината да продължи да ремонтира детските заведения и да връща наследени задължения за гориво, охрана и храна, се налага корекция на таксите.

Друг мотив за вдигането на цените в Казанлък е изискването на закона предучилищната подготовка да е безплатна. На практика, обаче, безплатно е само обучението в подготвителните групи, но не и храната. Калкулацията показва, че 72 лева е цената за  година за дете за храна в предучилищна. Тези пари ще трябва да бъдат осигурени от родителите, тъй като законът изрично е записано, че родителите не заплащат такса само за обучението. Те ще плащат по 1,80 на реално присъствие на ден за детето им за режийните разноски.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram