Основателят на фехтовката у нас почива в Шипка

Във военното гробище до Храм-паметника „Рождество Христово“ в Шипка е погребан основателят на спортната фехтовка в България. Руският офицер Владимир Андреев умира на 16 април 1940 г. и намира вечен покой в Шипка.

Полк. Владимир Андреев идва у нас, след като  е бил директор на Военната академия по фехтовка и гимнастика във Варшава, бил е шампион на Русия и основател на спортното фехтоване там. Успява да направи първия български национален отбор по фехтовка в българия и да стане основоположник на този спорт. В първия състав влизат и първите ни фехтовачи Д.Василев, Н.Стаматов, Ал.Христов и др.

Въпреки подготовката за Олимпийските игри през 1924 г., българите ги пропускат по финансови причини. Владимир Андреев и неговите ученици основават на 02.03.1926 г. в София български клуб по фехтовка, който се приема за предшественик на Българската федерация по фехтовка.  Той става член на Олимпийския комитет и на Националната спортна федерация в България и започват да се създават организационни правила.

Именно ученикът на полк.Андреев, Димитър Василев, става световен шампион на шпага.

Офицерът пристига в България след 1917 г. и става преподавател във Военното училище в София. Той е и първият треньор на националния отбор по фехтовка.

Роденият във Воронеж полковник, преживява последните си години в приюта за военноинвалиди в Шипка, погребан е в известното днес като Руско гробище.

rus-e

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram