Цвети Николова в световния ТОП 10 на таекуондото

Вчера завърши I-вото Световно първенство за кадети по Таекуондо – WTF. Столицата на Азербайджан посрещна близо 600 състезатели от 63 страни. България беше представена от следния състав:Христо Михалчев – ръководител на групата и треньор
Николай Богданов – треньор и на „Кентавър“, Казанлък
Димитър Михайлов – треньор
Димитър Аврамов – треньор
Любомир Богданов – 33 кг, Казанлък
Димитър Петров – 37 кг
Борислав Найденов – 41 кг
Кристиян Веселинов – 45 кг
Цветелина Николова – 33 кг, Казанлък
Ивона Цинцарска – 37 кг
Ая Ал Масри – 41 кг
Луиза Захариева – 47 кг
Александра Комарова +59 кг

Състезанието се проведе на 5 игрални полета, като WTF добави допълнителна протекция за младите състезатели – пластмасов, прозрачен визьор, който да предпазва лицето.

Цветелина Николова  от Казанлък победи опонентката си от Узбекистан в първия кръг, но във втория загуби от французойка, която в последствие достигна до финал, но загуби, което изтегли Николова до 10 място в крайното класиране.

Ивона Цинцарска също постигна победа в предварителния кръг, чрез изиграване на допълнителен рунд за „златна точка”. Във втория кръг Цинцарска загуби от представителка на Чехия. Ивона остана на 14 място в общата категорийна схема.

Любомир Богданов излезе срещу доста по-опитния и висок опонент от Великобритания. Любо отпадна от надпреварата за медали в 1-вия кръг.

Димитър Петров прегази в първата си среща състезателя на Ливан, но във втората загуби от беларусин, което му осигури 13 място в крайното класиране.

Ая Ал Масри излезе победителка от първия кръг, в който надделя над корейска състезателка, във втория спря с убедителна разлика националка от Казахстан, но натрупаната умора и травми не и позволиха да преодолее в четвъртфиналната среща рускинята, която стана 3 в крайното класиране. Ая зае 8-а позиция в категорията си.

Борислав Найденов направи страхотна първа среща, но малко не достигна да изкопчи победата. Въпреки по-високият французин срещу, който се изправи Найденов, българинът показа техника и желание за победа.

Кристиян Веселинов надигра опонента си от Китайско Тайпей в първия кръг, след което във втория се изправи срещу филипинец, за съжаление Веселинов не успя да вземе победата, което му отреди 16 място в категорията.

Луиза Захариева победи в първия кръг чрез „златна точка” опонентката си от Пуерто Рико. Във втория кръг Захариева излезе срещу великобританка, която победи българката. С това Луиза трябваше да се задоволи с 10-а позиция в крайното класиране.

Жребият отреди Александра Комарова да почива в предварителния кръг, след което във втория се изправи срещу рускиня. Състезателката на Русия взе победата, след което се класира на 2 място в категорията, което отреди на Комарова 10 позиция.

За пръв път в историята на българското Таекуондо регистрираме толкова голям състав състезатели и треньори извън възрастовата група мъже/жени. БФТ инвестира значителни средства последните години, за да даде тласък на деца, кадети, юноши и девойки. Обобщените резултати показват едно 8 място, трима състезатели с 10 място и трима с класиране от 12 до 16 място. Това е доказателство за работоспособен национален отбор с потенциал за развитие през годините. Резултатите са също доказателство за целенасочена централизирана работа и работа по места на клубовете. БФТ поздравява за достойното представяне Ая Ал Масри, Цветелина Николова, Ивона Цинцарска, Луиза Захариева, както личните им треньори и останалия състав, представил България на първото Световно първенство за кадети.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram