Глобяват за складиране на дърва по терасите?

Домоуправителите трябва да се погрижат да няма горими материали в общите за ползване части  на блоковете и да организират изнасянето на всякакви материали, стесняващи евакуационните пътища-стълби и коридори. Това се предвижда в нова наредба за противопожарната безопасност, която предлага Общината. Проекта за Наредба №14 трябва да разгледа Общинският съвет на заседание в четвъртък. Гражданите ще трябва да изнесат и от стълбищата, вещите, ненужни в дома и натрупани по общите площи.

Домоуправителите ще са натоварени с отговорността за поддържането в изправност на противопожарните системи в сградата, димни люкове, самозатварящи се врати и други. Адресът трябва ясно да е изписан върху входа на блока, за да е видим от пожарникарите, в случай на беда.

В наредбата са  предвидени членове, регламентиращи паленето на открит огън за приготвянето на храни или други цели да става на места, които са специално пригодени за целта, в обезопасени огнища, като за този случай трябва да се спазват минимални разстояния, предписани като размери в проекта за наредба. Ако разстоянията от-до не са спазени, грози ни опасност от солени глоби до 500 лева.

Специално място в наредбата е отделено на инструкциите за съхраняването на дърва и въглища. Дървата за огрев трябва да се складират в стопански сгради, ако са на открито-на шест метра от жилищна сграда с горим покрив. Цепениците трябва да са наредени на купчина, а камарите от въглища да не са по-високи от метър и половина. Нарушението на тези предписания вещае глоба от 300 до 500 лева.

Преди зимата е задължително изчистването от сажди и наслагвания на комините и димоотводите.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram