Стартира проект „Приятелство в кутия 2“

Стартира проект „Приятелство в кутия 2” по програма „Еразъм+” на „МЦР – Взаимопомощ“. Той е продължение на проектите „Приятелство в кутия” и „Изкуството да даваш” по програма „Младежта в действие” за работа на доброволци в Дневния център за деца с увреждания и домовете за стари хора в Казанлък. В града ни  до 15.04.2016 г. ще работят две испански доброволки Ана Морено и Асмае Хамири.

Шестима доброволци от Испания, Германия и Македония в продължение на два етапа от по девет месеца (от 15.07.2015 г. до 15.04.2016 г. и от 15.04.2016 г. до15.01.2016 г.), ще бъдат активни участници в работни младежки групи, организирани по проекта на „МЦР-Взаимопомощ“ в Дневен център за деца с увреждания и Домове за стари хора номер №1 и №3  в гр. Казанлък.

Проектът ще даде възможност на участващите доброволци да бъдат включени в ежедневната дейност на организацията ни и партньорите, насочена към формиране на толерантност и емпатия към различните сред децата и промяна на нагласите в общността към хората с увреждания, възрастните хора и повишаване имиджа на местните институции и организации. Целта е, чрез различни дейности и арттерапевтични занимания на доброволците в организациите партньори да се работи системно за възпитаване у децата на способност да приемат разликите и отправяне на послание за приятелство към останалите деца. Доброволците ще имат възможност да научат повече за децата с увреждания, отглеждани в семейна среда и съпътстващите ги проблеми. Ще работят с възрастните хора, за да развият идеята на посрещащата организация „МЦР-Взаимопомощ“ и „Юнайтед Авангард Артист“, в кампанията за толерантност между поколенията в работата с ръководствата на Домове за стари хора номер за осъзнаване на идеята, че възрастните хора не са били по различни от нас и ние един ден ще станем като тях.

В проекта ще се разгледат младежките инициативи на ЕС, като средство за подпомагане на инициативността и мотивацията на гражданите и повишаване умението на младия човек за адаптивност и работа с деца в неравностойно положение, за толерантност към възрастните. Организиране на срещи с различни специалисти в области, които вълнуват ЕДС доброволците и могат да подпомогнат работата им и популяризирането на проекта чрез издаване на електронен бюлетин «ДоброволциТЕ».

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram