СРАМ! Самарски пита, кметът в нокаут, защото няма отговори!

Кметът Стоянова не знае колко милиона са задълженията на Община Казанлък и не може да отговори на прима виста какъв е размерът на натрупания от нея и екипът й дълг. Това стана ясно в началото на извънредно заседание на местния парламент тази сутрин.

На актуалните въпроси на общинския съветник и председател на групата съветници от БСП Васил Самарски, Стоянова поиска да отговори писмено и с отсрочка на следващо заседание след ваканцията на старейшините. Така останаха да висят в пространството неотговорени четири питания на Самарски:

 

1.Какъв е реалният размер на дълга на Община Казанлък към 1 юли 2015 г. и неразплатените разходи?

2.На предходно заседание Общинският съвет гласува средства за Математическата гимназия. Моля да ни информирате какво е състоянието на сградата, приключиха ли работа комисиите, които  обследват аварията, посочени ли са причините и вините за срутването на част от МГ-то и чии са отговорностите, тъй като факт е изразходването на бюджетни средства при безпрецедентното рухване?

3.В бюджета бяха гласувани 500 хил. лева за Музея на розата. Подписали сте договор за повече от един милион лева за строежа. Там, в договора, има срокове за приключване на строителството на музея. От къде планирате да усвоите останалите средства?

4.Къде се намират изсечените липи от кв.”Васил Левски” и кестените от „Розариума”?

Едва на единия въпрос, за безподобното свлечената на МГ-то, беше частично дадена някаква информация и то от зам.-кмета по строителството Даниела Коева, в чиито ръце Стоянова прехвърли топката за отговор.

Коева не добави нищо ново и съществено към известното, а именно че чакат протокол с резултатите от състоянието след срутването на МГ-то, по въпроса за отговорностите не можело да се твърди нищо.

„Да, разбирам, госпожо Стоянова, че не знаете състоянието на дълга и неразплатените разходи и нямате информация и идея откъде ще намерите останалите над 600 хил.лева за довършване на музея на розата. И наистина ли не знаете къде са продадени ли, дадени ли, складирани ли липите и кестените. И ще потърсите ли персонална отговорност по какъвто и да било начин за случилото се в МГ-то и как планирате да осигурите допълнителни средства за преодоляване на ситуацията от бюджета?

Не мога да бъда доволен от това, че ми отговорихте частично само на един от четири въпроса, които са част от Вашето ежедневие на кмет на общината”, коментира Васил Самарски оставените неосветлени въпроси, поставяйки под съмнение осведомеността като задължение на кмета Стоянова.

В мълчанието на Стоянова се намеси председателят на местния парламент Николай Златанов, колкото да смъмри Самарски за това, че „…тук  се поставят въпроси, не се дават мнения и заключения”. Златанов, който по функции следва да е арбитър между законодателната и местна власти, отиде още по-далеч и се опита да даде мнение, секунди след като укори Самарски за същото. „Имам едно предчувствие, че още четири години ще сте недоволен”, прогнозира с хилав сарказъм Златанов и прескочи с още по-голям замах презумпцията си на старейшина и представител на партия за европейско развитие на гражданите, като авторитарно и никак не по европейски сгълча Самарски да си държал личното мнение за себе си.

Казанлъчани не разбраха колко милиона тежат на гърбовете им от общинския дълг, откъде общинарите ще вземат пари за МГ-то и музея на розата и къде отиде ценната и безумно скъпа дървесина на единствения в района черен орех, отсечен в „Розариума”.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram