Кърджалийски състав взе наградата на кмета на Стара Загора Живко Тодоров от националния събор „Богородична стъпка“

Наградата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров, за цялостно представяне по време на националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, взеха изпълнителите от кърджалийското НЧ „Родопски фар“. На 25 и 26 юли, в курортното селище Старозагорски минерални бани, се надпяваха и надиграваха повече от 3600 участника от 80 общини, а жури излъчи победителите, включили се в двата конкурсни дни.

„Поздравявам всички участници в десетото издание на националния фолклорен събор „Богородична стъпка“ за ентусиазма, за професионализма, за естетиката и отдадеността към съхраняването и предаването на българските традиции. Българщината трябва да живее в сърцата ни!“, каза зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова.  „Пожелаваме си нови срещи догодина, за да се превърне „Богородична стъпка“ в едно от най-емблематичните събития в България“.

Хиляди старозагорци станаха част от десетия национален събор, който предава частица българска история чрез песни, танци и изпълняване на различни традиционни обреди. За трета поредна година, събитието се случва едновременно на две сцени в два дни.

Мотивът на организаторите от Община Стара Загора, Тракийско дружество „Одринска епопея“, кметството на Старозагорски минерални бани, НЧ „Христо Ботев 1952“ и Общество за фолклор е освен да бъде съхранен българският фолклор, младите хора да станат част от него, за да го предадат на идните поколения.

Лауреатите на десетото юбилейно издание на националния събор бяха избрани от журито в състав – доц. д-р Наталия Рашкова и доц. д-р Валентина Райчева от Институт за етнология и фолклористика с етнографски музей при БАН, акад. Крум Георгиев, член на Академия по традиционно изкуство, Кирил Кирчев, магистър по хореографска режисура и ръководител на старозагорския клуб за народни танци „Чанове“, както и акад. Кирил Тодоров, гл. худ. ръководител на ансамбъл „Зорница“.

През двата фестивални дни, в курортното селище Старозагорски минерални бани, се изявиха над 200 танцови и певчески групи. Всички те получиха грамота за участие и за отдадения принос в съхранението, и развитието на фолклора.

Още три специални награди бяха връчени по време на фолклорния форум. Призът на Тракийското дружество „Ординска епопея“ получи НЧ „Народни будители – 1925“, село Аврен, община Крумовград. Младежката тракийска организация „Капитан Петко Войвода“ отличи Веси Димитрова за изпълнението й на песента „Я кажи ми, облаче ле бяло“. Наградата на Зонта клуб – Стара Загора отиде при Детски танцов състав „Тракийче“ към НЧ „Йордан Колев – 1928“, село Трилистник, община Марица.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram