Читалището в Шипка обратно в старото му положение

На станалото напоследък медийно популярно шипченско читалище, старейшините върнаха статута на обект публична общинска собственост. Причина за това стана намерението на Министерството на културата да го обяви за културен паметник и да търси пари за възстановяването на разрушената сграда.

Публична собственост на общината НЧ“Светлина“ беше до март 2014г., когато към него прояви концесионни намерения сдружението „Слава“, а Общинският съвет бързо промени статуса му на частна собственост, за да реализира отдаването му, но до договор с Община Казанлък не се стигна по неясни причини.

Припомняме, че преди около два месеца националните медии се фокусираха върху руините на уникалната сграда и предизвикаха министерска визита на място, след която се оказа, че община Казанлък няма пари да я възстанови. След шумна публична дискусия бе решено да бъде върнато старото положение на сградата – публична собственост, а с обявяването й и за културна ценност, ще се отворят шансове за пари за реконструкция. Говоренето за необходимите  около 3 млн.лева за целта обаче не са официално потвърдени.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram