Казанлък остана без омбудсман

От 1 август на практика общината няма обществен посредник, който да защитава интересите на гражданите пред институциите.

Местният парламент днес не даде карт бланш на досегашния омбудсман Гинка Щерева за втори мандат. Щерева бе и единственият кандидат на конкурса, но само няколко гласа не й достигнаха при днешното гласуване от Общинския съвет, за да остане на позицията и в следващите пет години.

Мандатът й изтича на 31 юли, а само няколко месеца преди края му председателят на съветниците Николай Златанов предложи поправка в правилника, уреждащ статута на омбудсмана, с която ако няма избран обществен посредник, мандатът на стария се прекратява автоматично при изтичането му.

След края на гласуването днес в урната бяха открити седем празни плика и 23 гласа „за“ от необходимите 25.

Процедурата продължава с обявяването на нов конкурс. Ако има кандидати, следва да се проведе изслушване, а избраният от Временната комисия, да бъде одобрен с квалифицирано мнозинство от Общинския съвет. В случай, че не гласуват 25 от съветниците, позицията на омбудсмана остава вакантна.

„Изключително съм разочарована от резултата“, заяви Гинка Щерева след гласуването. „Нищо не ми е давало гаранция, че ще бъда избрана като единствен кандидат, но имах самочувствие, че съм си вършила работата, след като 5 години докладите ми са били приемани от Общинския съвет. При кандидатстването за първия ми мандат за обществен посредник минах през 3 процедури. Бях разочарована от промяната, с която се прекратява мандата на омбудсмана с изтичането на срока му и няма да продължа да бъда повече омбудсман. Аз прекратявам с участието си в по-нататъшните процедури, възможно е институцията „Обществен посредник в Казанлък” да бъде закрита.”

Председателят на местния парламент Николай Златанов пък призова Щерева да преосмисли заявеното и да се впусне в участие отново на следващия конкурс.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram