Изложба „ЦАРСКИЯТ НЕКРОПОЛ НА ТРАКИЙСКИЯ ГРАД СЕВТОПОЛИС“ откриват в МК

Министерството на културата и Община Казанлък канят на откриването на Фотоизложба „ЦАРСКИЯТ НЕКРОПОЛ НА ТРАКИЙСКИЯ ГРАД СЕВТОПОЛИС“.

Откриването ще се състои на 28.07 (четвъртък) от 18 часа в галерия „Средец“, като изложбата ще може да бъде посетена до 12.08.16 г.

Изложбата е посветена на 60-годишнината от членството на България в ЮНЕСКО и на направеното предложение за включването в Индикативната листа на осем тракийски гробници от некропола на столицата на одриския владетел Севт ІІІ – Севтополис, като сериен обект – разширение на вписаната в Списъка на световното наследство „Казанлъшка тракийска гробница“ и се реализира се от Министерство на културата и община Казанлък със съдействието на Националната комисия за ЮНЕСКО. Исторически музей „Искра” представя и някои експонати от колекцията на музея.

Траийски гробници, представени в изложбата: Казанлъшка тракийска гробница; Култово-погребален комплекс в надгробна могила „Оструша”; Гробница в надгробна могила „Голяма Косматка”; Гробница в надгробна могила „Шушманец”; Гробница в надгробна могила „Голяма гола могила”, т. нар. „Грифоните”; Гробница в „Малка гола могила”, т. нар. „Хелвеция”; Гробница в надгробна могила т. нар. „Голяма Арсеналка”; Гробница в надгробна могила т. нар. „Сарафова могила” (Крън 2);  Зидан гроб в надгробна могила т. нар. „Светицата”.

Пресцентър на община Казанлък

изложба1

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram