Васил Самарски: БСП не търси ново лице, връща се към корените си

Интервю на Нели Филипова, в-к Новината

– С какви нагласи старозагорските делегати отиват на заседанието на конгреса на БСП, който е в неделя, 27 юли, г-н Самарски?

– Изключително интересен конгрес на БСП предстои в неделя.Считам, че това ще е едно от събитията, които ще останат в историята на партията като рестарт, като презареждане. Или както се изрази наша делегатка от Мъглиж – там да заредим партията с нова енергия и с нов дух.

В разговорите, които се проведоха през последните 2 седмици в организациите на БСП в областта, нашите членове настояват партията да отиде по-наляво, да се върне към изконната си същност – с по-ясни леви послания не само към членовете на БСП, но и към всички българи, които споделят идеите й за социална справедливост. Тоест не да намерим новото си лице, а да се върнем към корените си.

– Това ли са посланията, с които хората по места ви изпращат на заседанието на Конгреса?

– Да, с такива послания. И още – хората искат обединение в лявото политическо пространство. Защото този процес е изключително важен преди тези избори. Не само за хората в БСП, а за всички леви патриотични организации, неправителствени сдружения. Говори се за сериозно разширяване на влиянието ни сред гражданското общество. Това искат от БСП всички, които са вляво от центъра- да се обединим, за да не позволим отново да се върне това, на което бяхме свидетели 3,5 години – време на страх, полицейщина, мутризация на управлението.

-Единна ли е групата на старозагорските делегати, както по послания, така и за други по-важни решения, които ще се вземат на конгреса?

-Не мисля, че има разнопосочност в групата ни. Досега от делегатите на конгреса няма заявени други послания. Напротив, всички сме достатъчно загрижени и отговорни за мисията ни на този конгрес. Отговорът ми може да звучи като щампа, но наистина с отговорност ще участваме в работата на конгреса, защото изборът на председател ще отговори на много въпроси и ще даде много послания в обществото.Сигурно ви прави впечатление, че през последните седмици изборът на председател на БСП е въпрос, който занимава цялото общество. Това показва, че напук на някои прогнози за крах на БСП, дори не членове на партията се интересуват какво се случва в БСП и тя си  остава незаобиколим фактор за развитието на страната.

– Възможно ли е вече да е ясен отговорът, кой ще седне в стола на Сергей Станишев, тоест председателят да е предопределен?

– Нямам такова усещане. Напротив, връщам се от заседание на Националния съвет (проведен в четвъртък- б.р.).На него категорично бе взето решение, че изборът на председател ще стане по всички правила на тайното гласуване и по демократичен начин, което изключва възможността да се влияе, освен по нормалния начин – всеки кандидат да прави предварителна кампания. И никой не иска манипулиран избор – може би има такива желания, но те не са от среди вътре в БСП. Интересът към това кой ще бъде новият председател е обясним, защото той ще даде посоката, но той няма да решава сам, трябва да е ясно и това, предвид демократичността на нашата партия.

– Обсъждана ли бе коалиционната политика на партията?

– На Националния съвет се приеха много важни документи. Изяснени бяха критериите за номиниране на кандидати за народни представители, критерии за кандидатите ни за коалиционна политика, която ще се обсъжда и на конгреса. Но повечето гласове са за разширяване на партньорството ни с други сродни по идеи и виждания за развитието на страната партии. Има, разбира се, и крайни настроения – БСП да се яви сама на изборите, но те не срещат голяма подкрепа, тъй като капсулиране на която и да е партия не води до нищо добро.

– При толкова много кандидати няма ли да се разсее вота?

– Вероятно. Но това означава, че в БСП има достатъчно много подготвени хора да оглавят партията. И второ – няма нищо лошо, че кандидатите са повече, при двама – трима по-лесно е да се манипулира вот.

– Старозагорските делегати имат ли единна лидерска кандидатура?

– Не сме се събирали и обсъждали кой за кого ще гласува, ако това имате предвид. И няма да го направим. На проведени общински конференции или заседания на общинските съвети делегатите получихме ясни ангажименти да изпълним волята на своите другари. Считам, че това е правилният подход, това прави БСП различна от останалите партии.

– Конгресът е в навечерието на друго емблематично за БСП събитие – събора на Бузлуджа. Пътят на новия председател оттам ли ще тръгне за възраждане на идеите на първостроителите ?

– Отговорът се съдържа във въпроса. Да, новият председател на БСП ще направи първите си послания към обществото именно от Бузлуджа- най-високия връх за всеки социалист и симпатизант на партията, на самата БСП. И това ще бъде знак за обединение на всички политически сили в лявото пространство. Всъщност това е идеята и не случайно Сергей Станишев предложи този конгрес да се проведе една седмица преди събора на Бузлуджа, за да може неговият наследник да постави началото на политическата си кариера като лидер на БСП оттам. Това е символичен знак към цялото общество, че БСП се връща към корените си, към идеите и посланията на първосъздателите си.

–––––

Васил Самарски е областен председател на БСП- Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram