За раждането на националните ни символи беседваме с проф.Стоянов в понеделник

„Европейските измерения на Освобождението на България” е заглавието на документалната изложба, която ще бъде открита в Художествена галерия в Казанлък на 27 юли в 17.30 часа. Тя е собственост на Национален музей „Васил Левски” – Карлово и е едно от съпътстващите събития, с които ще бъде отбелязана 138 –годишнина на Шипченската епопея на 22 август.

Изложбата събора експонати от Централния държавен архив и бе показана през 2012 година в Народното събрани.Колекцията представя литографии и сцени от Руско-турската война, подписването на Санстефанския мирен договор, Берлинския конгрес, Учредителното събрание – появата на България на Европейската сцена като независима държава.
Още една проява ще съпътства честването на Шипка среща- разговор „Раждането на българските национални символи” с участието на проф. Иван Стоянов. Той е преподавател във Великотърновския университет и председател на Фондация „Васил Левски”. По време на срещата ще бъде представена и най-новата му книга „Московският славянски комитет и българското опълчение”. Беседата на проф.Стоянов е насрочена също за 27 юли и в същия час: 17.30.
Организатор на събитията са Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа” в Казанлък и Инициативен комитет за национално честване на Шипченската епопея.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram