В региона 143.3 хил. лица са били в риск от бедност и социално изключване

През 2016 г. най-ниската линия на бедност се наблюдава в областите Видин и Пазарджик – съответно 194 и 204 лв., а най-високата – в област София (столица) (473 лв.), следвана от областите Стара Загора (332 лв.) и Габрово (328 лв.). Това гласи последната статистика на НСИ.

Най-висок е относителният дял на бедните в областите Сливен – 31.4%, Пазарджик -28.2%,  и Варна – 26.6%. Най-нисък е относителният дял на бедните в областите Ямбол – 14.4%, Силистра – 14.9%, и Благоевград – 15.7%.

Област Ямбол е с най-нисък относителен дял на бедност за мъжете – 9.1%, а с най-високо равнище е област Сливен – 29.9%. В област Силистра жените са с най-ниско равнище на бедност – 13.5%, при 32.8% за област Сливен. В областите Ямбол, Русе, Смолян, Стара Загора и София (столица) относителният дял на жените, живеещи в риск от бедност, е по-голям с повече от 5 процентни пункта спрямо относителния дял на мъжете. В десет области – Ловеч, Велико Търново, Монтана, Габрово, Благоевград, Добрич, Силистра, Перник, Видин и Враца, относителният дял на бедните мъже е по-голям от този при жените.

Във връзка с поставените цели по ключови области в стратегията „Европа 2020” от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели. Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.

Комбинирането на трите показателя показва, че през 2016 г. в област Стара Загора 44.3% от населението, или 143.3 хил. лица са били в риск от бедност и социално изключване.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram