В Габарево откриха паметна плоча на доктор Петър Алексиев и Нора Крюгер

В края на миналата седмица, в павелбанското  село Габарево бе открита паметна плоча на доктор Петър Алексиев и неговата съпруга Елеонора Албертова Крюгер.

На тържествената церемония присъстваха кметът на Община Павел баня, Станимир Радевски, представители на Общинска администрация, общественици и културни дейци.

Станимир Радевски откри паметната плоча и поднесе венец.

Инициативен комитет в състав д-р Димитър Няголов, Янко и Георги Валерови, Димитър Калинков, Тотка Бичева и Димитър Атов преди време взе решение за изграждане на паметна плоча на уважавания лекар доктор Алексиев и неговата съпруга Нора, преселили се в Габарево след революцията в Русия от 1918 година и последвалата я гражданска война.

До 1964 година доктор Алексиев е уважаван лекар в село Габарево и околните села, а Нора Крюгер обучава габаревци на познания в областта на културата, музиката и изкуствата.

Руското семейство е прието радушно от местните и се радва на висока признателност и почит.

По време на церемонията по откриването на паметната плоча, уредникът на „Джанановата къща“, Тотка Бичева, благодари на спонсорите, Христо Дончев и Ирина Динева, на художника каменоделец Иван Узунов, и на Община Павел баня за оказано съдействие и подкрепа.

Жители и гости на Габарево поднесоха венци и цветя в знак на признателност.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram