Министър Данов: Инвеститорите замразиха интереса към тунела под Шипка

Големите инвеститори, за които министърът на инвестиционното проектиране арх. Иван Данов говори от месеци, “замразяват” намеренията си за влизане в страната. Това съобщи министър Данов на пресконференция вчера, организирана по повод приближаващата годишнина от създаването на Министерството на инвестиционното проектиране.

Сред инвеститорите, които изчакват да видят развоя на събитията в страната, са и тези, проявили интерес към тунела под Шипка и магистралата “Черно море”, коментира министър Данов на пресконференцията.

Договорът за проектирането на тунела под Шипка между пътната агенция и консорциум „Мости“ („Мости България“ и „Мости Катовице“) бе подписан в края на юни т.г., след като обединението предложи най-ниската цена в проведената в началото на годината тръжна процедура. То трябва да подготви идейния проект за 120 дни при цена от 104 232 лв. без ДДС.

Според текста на поръчката целта е да се определи оптималният вариант за трасе на тунела под Шипка, местата на порталите, както и да се оформят съоръженията и инсталациите. Съоръжението попадата на територията на две общини – Габрово и Казанлък. Планира се то да е с дължина от 3220 м, като през него ще минава двулентов път с габарит от 10.5 метра.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram