Георги Гьоков: Направихме много добри неща в социалната сфера

Комисията по труда и социалната политика направи много добри неща през тази една година. Това каза на брифинг в парламента зам.-председателят на Комисията по труда и социалната политика и депутат от ПГ на Коалиция за България Георги Гьоков.„Ние смятахме да направим крачка в решаване въобще на пенсионната реформа, като оставихме това за след европейските избори, за да няма популизъм при говоренето в тази посока, но поради причини, които сами виждате, това няма как да се случи, но ние ще продължим да работим в тази насока”, каза още Гьоков.

Той изтъкна, че с промени в Кодекса за социално осигуряване е възвърната една справедливост и подчерта, че това е предизборен ангажимент на Коалиция за България, който е изпълнен.

Валентина Богданова от Коалиция за България заяви, че направените промени в Закона за насърчаване на заетостта са дали възможност на работодателите да назначават нови хора, като държавата поема част от осигуровките, които трябва да бъдат изплащани.

„Намирам за важни решенията, които позволяват на работодателите да назначават нови хора за обучение срещу изплащане на стипендия”, каза още тя и подчерта, че почти двойно в сравнение с миналата година се е увеличил броят на хората , които ползват възможностите на субсидираната заетост.

Във връзка с приетия Закон за професионалното образование и обучение Богданова заяви, че той дава възможност на българските професионални училища да се въведе обучение чрез работа – дуално обучение, и заедно с това да се валидират знания и умения, придоби извън образователният институт.

”Това законодателство не е кризисно, то не е конюнктурно, то е важно, защото очертава една сериозна картина на начина, по който следва да се преодолява младежката безработица”, каза още Богданова. /БЛИЦ

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram